ŽRS mijenjaju plan poslovanja: Evo kako planiraju opstanak

Marijana Miljić Bjelovuk
ŽRS mijenjaju plan poslovanja: Evo kako planiraju opstanak

BANjALUKA - Skupština akcionara “Željeznica RS” (ŽRS) dala je zeleno svjetlo za rebalans plana poslovanja tog javnog preduzeća za trogodišnji period, a akcenat u tom dokumentu stavljen je na povećanje zaduženja.

U rebalansu plana poslovanja za period 2024 - 2026. godine navedeno je da je planirano kreditno zaduženje ŽRS kod komercijalne banke u iznosu od 20 miliona maraka u 2024. godini i isto toliko u 2025. godini uz obezbjeđenje garancije Vlade Republike Srpske. 

- Svrha novog kreditnog zaduženja je održavanje tekuće likvidnosti. Takođe, izmijenjeni su brojevi koji se odnose na prilive i odlive po osnovu kreditnih zaduženja u okviru novčanog toka u 2024. godini  - stoji u rebalansu plana poslovanja.

Iako je u rebalansu plana poslovanja navedeno da je osnovni razlog donošenja tog dokumenta to što na račun ŽRS do trenutka njegove izrade nisu uplaćena sredstva po osnovu subvencija za  2024. godinu od strane Vlade Republike Srpske u iznosu od 20 miliona maraka, direktor “Željeznica” Slađan Jović navodi da to nije tako. 

- Razlog izrade rebalansa plana poslovanja je da kredit za ovu godinu ne mora biti namjenski, već može biti iskorišćen i za tekuću likvidnost. Nijednog trenutka nismo rekli da ćemo se zadužiti za ovo ili ono, nego je to samo ispravka tehničke greške iz marta, kada je usvojen plan poslovanja - kazao je “Glasu Srpske” Jović.

Naveo je da je riječ o trogodišnjem planu koji se usvaja na početku svake kalendarske godine, što ne znači da će ponovo u februaru iduće godine sve biti onako kako je predviđeno rebalansom plana poslovanja za trogodišnji period, a koji su akcionari tog javnog preduzeća razmatrali na sjednici u petak. 

Na pitanje da li kasne isplate subvencija od Vlade Republike Srpske, Jović navodi da se to radi u skladu sa njihovim potrebama. 

- Vlada prati nas kako mi možemo da funkcionišemo i po potrebi nam isplaćuje novac - poručio je Jović. 

U rebalansu plana poslovanja navedene su i izmjene o pitanju vrijednosti pojedinih investicija. Tako se, između ostalog, kod investicije koja se odnosi na kabinet izvršnog direktora poslova operacija “klima-uređaj, nabavka i ugradnja” briše prethodno planirana vrijednost od 97.000 KM, a upisuje novi iznos  od 71.000 maraka.

S druge strane, povećana su izdvajanja za nabavku i ugradnju plastičnog rezervoara za vodu sa priključnim i odvodnim cijevima i to sa 25.000 na 38.000 maraka. U sklopu investicija planirane su izmjene koje se odnose na pumpu za gorivo sa brojačem protoka goriva, crijevom i pištoljem za namirivanje u Sekciji za VV Banjaluka. Tako je za tu investiciju umjesto prvobitno planiranih 20.000 KM sada predviđeno 33.000 maraka.

Putnici 

“Željeznice RS” planiraju da u ovoj godini prevezu 89.625 putnika uz prosječnu godišnju stopu rasta u naredne dvije godine od jedan odsto.  

- Plan prevoza putnika izrađuje se na bazi ostvarenja prevoza prethodnog perioda, promjena poslovne politike putničkog saobraćaja, stepena povećanja konkurencije drumskog saobraćaja, cijena prevoza, mobilnosti stanovništva i drugih parametara - navedeno je u rebalansu plana poslovanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana