Za zdraviji život - prioritet unos integralnih žitarica

Srna
Za zdraviji život - prioritet unos integralnih žitarica

BANjALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u okviru obilježavanja 16. oktobra - Svjetskog dana hrane, održao je danas u Banjaluci radionicu “Probaj i odluči” sa posebnim akcentom na unos integralnih žitarica u ishranu stanovništva.

Nacionalni koordinator za hranu i ishranu Republike Srpske Dragana Stojisavljević rekla je novinarima da je cilj ove manifestacije da se podigne znanje i promjeni svijest stanovništva u vezi sa unosom svih pet grupa osnovnih namirnica sa posebnim akcentom na integralne žitarice.

“Imamo određen porast stanovništva koje učestalije i svakodnevno koristi proizvode od cijelog zrna žita”, istakla je Stojisavljevićeva.

Ona je rekla da je uvjerena da će ovakve radionice podići znanje i promijeniti svijest stanovništva u pogledu korištenja zdravije ishrane.

Stojisavljevićeva je upozorila da, ukoliko se konzumira nezdrava hrana, najčešće dolazi do gojaznosti, dijabetesa tipa dva, malignih bolesti probavnog trakta, dojke, genoti-uritarnog trakta, poremećaja lipidnog statusa i kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i moždanog udara.

Viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Anita Kos Dragičević rekla je novinarima da se Srpskoj od 2005.godine kontinuirano obilježava Svjetski dan hrane uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te ostalih institucija i organizacija.

Ona je navela da se od 2003. godine sprovode aktivnosti s ciljem da se probudi svijest kod stanovništva i poboljša ishrana, fizička aktivnost, te da se prevenira rizično ponašanje i stvori okruženje koje će podržavati zdraviji život.

Sekretar poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Republike Srpske Dragan Šepa rekao je da Srpska ima značajnu primarnu poljoprivrednu proizvodnju i kvalitetnu hranu.

“Uz pomoć projekta Privredne komore Republike Srpske žNaše je boljež, mi promovišemo da se kupuje domaća hrana koja je po svom kvalitetu konkurentna hrani koju imamo iz uvoza”, istakao je Šepa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana