Uz “Srpsku kuću” dosanjali san o toplom domu

Milijana Latinović
Uz “Srpsku kuću” dosanjali san o toplom domu

BANjALUKA - Kuća ispunjena dječjim osmijesima i igrom san je svake porodice i to najbolje znaju oni čija domaćinstva broje više članova, a zahvaljujući projektu “Srpska kuća” nekima od njih snovi o toplom domu već su se ostvarili.

Zdrava i srećna porodica temelj je svakog društva, a kako bi se našle na usluzi onima koji ne mogu baš sami da obezbijede sve što je neophodno za svoje sinove i kćeri, članice Udruženja “Osmijeh žene” iz Laktaša osmislile su projekat konkretne pomoći višečlanim, funkcionalnim porodicama, simboličnog naziva “Srpska kuća”.

Idejni tvorac projekta je Gorica Dodik, a koordinatori Jelena Trninić Milićević i Biljana Petković.

- Naš slogan je “Zalog za budućnost”, a cilj projekta je da damo doprinos pronatalitetnoj politici Srpske i pomognemo višečlanim porodicama da imaju bolje uslove za život. Dječji osmijesi i zagrljaji na useljenju najveća su nagrada i potvrda da smo na pravom putu - istakla je za “Glas Srpske” Dodikova.

Sa osmijehom kažu da se nisu baš slučajno odlučile na ovaj veliki korak, jer i same pripadaju višečlanim porodicama.

- Nas tri zajedno imamo devetoro dece i jedno unuče - istakla je Trninić Milićević, naglasivši da su se porodice Gambelić iz Nevesinja i Tomić iz Laktaša već uselile u svoje nove kuće, a kroz mjesec dana plan je da ključeve uruče i porodici Babić.

Koračajući hrabro ka svome cilju, porodice pronalaze u saradnji sa centrima za socijalni rad i lokalnim zajednicama.

- Centri za socijalni rad garantuju da su porodice funkcionalne, da nema nasilja ili zanemarivanja dece, što nam je za prvi korak najvažnije. Reč je o porodicama u kojima je jedan roditelj zaposlen i imaju svoju zemlju. Sistemski se sve više pomaže tim porodicama i mi smo se na ovaj način priključile sistemu - pojasnila je Trninić Milićević.

Kroz projekat, koji traje skoro 11 mjeseci, obradovale su tri porodice, ali nije uvijek bilo lako.

- Prve reakcije su bile obojene sumnjom i bilo im je neverovatno da neko dođe tek tako da im napravi kuću i da ih pri tome ne uslovljava. Danas kada imamo konkretne rezultate iza sebe, ponosne smo i idemo dalje. Na pragu smo osnivanje fondacije - istakla je Trninić Milićević.

Naglasila je da su svjesne koliku odgovornost su preuzele upustivši se u ovaj projekat, ali uz podršku sponzora i svih ljudi dobre volje uspijevaju u plemenitom cilju, ističući i nesebičnu podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Izvođač radova je jedan, s njim potpisuju ugovor, a donatori su tu kada je riječ o opremanju kuća.

- To su divne, hrabre porodice koje uz mnogo ljubavi podižu svoju decu. Porodica Babić ima uspešnog studenta medicine. Kažemo im samo budite dobri i čuvajte svoju kuću - kazala je Trninić Milićević, naglasivši da i u narednoj godini planiraju izgradnju bar tri kuće.

Milan Tomić, čija je porodica prije dva dana uselila u novu kuću, ne krije radost i uzbuđenje, a najsrećnije su, kako kaže, njegovih šest kćeri.

- Zaposlen sam u preduzeću, a radim i privatno, i dan i noć da bih pružio djeci sve što je neophodno. Presrećne su, konačno imaju svoje sobe i prostor za učenje i igru. Spavale su po tri u jednom krevetu, a sada svaka ima svoj - rekao je Tomić, zahvalivši se Gorici Dodik, Jeleni Trninić Milićević i Biljani Petković, jer bez njih, dodao je, ne bi imali to što danas imaju.

Pjesma

Jelena Trninić Milićević je istakla da nema dovoljno riječi kojima bi prenijela euforiju koja ih vodi kroz ovaj projekat.

- Sav trud i rad uskoro ćemo krunisati jednom predivnom pop pesmom čiji autor je Miro Janjanin. Radujemo se svakom stihu - poručila je Trninić Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana