Uspostaviti proceduru kao reakciju na sajber incidente

SRNA
Uspostaviti proceduru kao reakciju na sajber incidente

SARAJEVO - Kao mjeru za sajber zaštitu treba uspostaviti proceduru o rekaciji u slučaju incidenata u dijelu koji se tiče komunikacije i koordinacije različitih aktera, zaključeno je na seminaru o sajber mjerama održanom u Sarajevu.

Na skupu je ukazano na pitanje saradnje javnog i privatnog sektora, kao i na teme koje se odnose na standarde sajber bezbjednosti, čija je primjena neophodna da bi se uspostavila zaštita informacionih sistema javnog i privatnog sektora /ISO standard 27001/.

Jedan od zaključaka definisanih na skupu je da značaj primjene ovog standarda predstavlja korist za organizacije jer uvodi sistematsko ispitivanje bezbjedonosnih rizika, uzimajući u obzir prijetnje i ranjivosti, saopštila je Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ BiH.

Seminar su organizovali RAK, Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, u saradnji sa Ženevskom fondacijom za bezbjednosne politike /DCAF/, u okviru trogodišnjeg projekta "Dobro upravljanje sajber bezbjednošćuna zapadnom Balkanu", a okupio je predstavnike institucija BiH i sektora telekomunikacija.

Doneseni su i zaključci o organizaciji događaja na kojem će predstavnici privatnog sektora u dijelu koji se tiče sajber bezbjednosti predstaviti svoje usluge kako bi se sagledale mogućnosti njihovog korištenja od javnog sektora.

Razmjenom iskustava i znanja u upravljanju informacionom bezbjednošću postignuta je zajednička ocjena da skupovi ovakve vrste i aktivan dijalog svih učesnika mogu značajno doprinijeti unapređenju okvira za sajber bezbjednost u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana