Uručeni BFC sertifikati za devet lokalnih samouprava iz Srpske

SRNA
Uručeni BFC sertifikati za devet lokalnih samouprava iz Srpske

DUBROVNIK - Predstavnicima 30 lokalnih samouprava iz regiona, među kojima je devet iz Republike Srpske, danas su u Dubrovniku uručeni sertifikati za povoljno poslovno okruženje /BFC sertifikati/.

Sertifikate za unapređenje svojih lokalnih servisa iz Republike Srpske su dobili Trebinje, Prijedor, Doboj, Kotor Varoš, Modriča, Teslić, Zvornik, Laktaši i Gradiška.

Sertifikati su u prisustvu brojnih zvaničnika i medija uručeni na trodnevnoj konferenciji "Kor dejs 2022: Partnerstvo za konkurentniji region" u Dubrovniku, koju organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj /NALED/.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da su sertifikati značajni za investitore koji žele da ulažu u neku lokalnu zajednicu, jer se već zna da ona ima povoljne uslove za ulaganje.

On je dodao da je Trebinje drugi put dobilo taj sertifikat, koji se izdaje na tri godine, navodeći da se u tom gradu realizuje projekat prve slobodne zona u Srpskoj, što je dobrim dijelom put trasiran kroz ovaj program sertifikikacije.

"Trebinje je možda jedini grad u regionu koji je odobravao značajna sredstva kroz programe podrške od 15.000 do 20.000 KM privrednicima koji žele da započnu biznis, jer svi koji žele da rade treba ih podržati", rekao je Ćurić i ukazao da su brojne druge povoljnosti koje taj grad nudi investitorima.

On je podsjetio i na projekat "Hercegovačke kuće" koja je proglašena najboljim te vrste u svijetu, a sarađuje sa više od 120 lokalnih poljoprivrednih proizvođača, koji proizvode više od 1.000 proizvoda.

Načelnik Modriče Jovica Radulović naglasio je da je ta opština za veoma kratko vrijeme uspjela da ispuni uslove za dobijanje sertifikata i da su donijeli niz mjera, kao što je formiranje privrednog savjeta sa lokalnim privrednicima, da bi se utvrdilo kako im lokalna zajednica može pomoći u radu.

"Donijeli smo odluku da svi koji žele da investiraju u Modriči budu oslobođeni 80 odsto rente za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, uz uslove koje moraju da ispune, a krenuli smo i sa postupkom za slobodnu zonu", naveo je Radulović.

On je rekao da im je najteže bilo ispuniti kriterijum otvorenosti lokalne uprave, gdje su postigli značajne uspjehe i tako poslali poruku investitorima da je opštinska uprava tu radi njih, a ne obrnuto.

Radulović je dodao da Modriča ima izuzetan geografski položaj koji će nastojati iskoristiti u privrednom pogledu, jer su smješteni na budućoj raskrsnici značajnih puteva.

Među nagrađenim lokalnim samoupravama su Crikvenica i Jasterbarsko iz Hrvatske, Podgorica, Tivat i Žabljak iz Crne Gore, Zenica, Bihać i Posušje iz Federacije BiH i Novi Sad, Čačak i Leskovac iz Srbije.

Nagrađene lokalne samouprave, nakon što su uspješno prošle kroz program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi /BFC SEE/ dobile su taj sertifikat kao pečat kvaliteta koji potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Kroz taj program sertifikacije od 2012. godine prošlo je više od 100 gradova i opština iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije i predstavlja jedinstven program za mjerenje i unapređenje uslova poslovanja i investiranja na lokalnom nivou.

Sertifikate dodeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a na događaju je ozvaničeno i proširenje te platforme.

Regionalnoj mreži pristupile su partnerske organizacije iz Albanije i samoproglašenog Kosova, a cilj je da u proces sertifikacije do kraja 2023. godine uđe i njihovih 16 lokalnih samouprava.

Na konferenciji u Dubrovniku prisutni su i predstavnici Vlade Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske, koja je tehnički sekretarijat regionalnog BFC programa sertifikacije za Republiku Srpsku.

Konferencija će do sutra okupiti više od 200 renomiranih učesnika iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Grčke, Rumunije, Albanije, uključujući i čelnike država, ministre, gradonačelnike i predstavnike drugih institucija iz regiona.

Skup je posvećen kreiranju partnerstva između učesnika lokalnog ekonomskog razvoja u regionu radi unapređenja razmjene roba i praktičnih rješenja, da bi se poboljšalo lokalno poslovno okruženje, podstakle inovacije, zelena i digitalna transformacija.

Oni će razmijeniti najbolja iskustva o uspostavljanju više e-servisa, lakšem izdavanju građevinskih dozvola, iznalaženju boljih finansijskih mogućnosti za poslovne inovacija i kreiranju održivih zajednica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana