U Srpskoj raste broj organskih proizvođača

Srna
U Srpskoj raste broj organskih proizvođača

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić poručio je da resorno ministarstvo nizom mjera podržava razvoj organske proizvodnje, koja kontinuirano bilježi veći broj proizvođača i površina na kojima su organski zasadi, te je najavio da će ova oblast do kraja godine biti i zakonski uređena.

"Od 2019. godine, kada smo imali jedva stotinjak hektara površina pod organskom proizvodnjom, danas imamo više od 1.300 hektara. Imamo i više od 50 stočara sertifikovanih u oblasti organske proizvodnje", rekao je Minić u Banjaluci gdje je otvorio 4. "Organik fest Srpske".

On je dodao da je cilj da se organska proizvodnja proširi i kroz distribuciju, ali i edukaciju potrošača o zdravoj i kvalitetnoj hrani.

Načelnik Odjeljenja resornog ministarstva za organsku proizvodnju Dragana Zec navela je da je, zaključno sa prošlom godinom, u Srpskoj registrovano 105 organskih proizvođača, te vjeruje da ih je ove godine i više.

"Radimo na uključivanju i edukaciji organskih proizvođača koji još nisu uključeni u sistem sertifikacije i kontrole", rekla je Zec novinarima.

Ona je dodala da se organski proizvodi iz Srpske izvoze i u inostranstvo poput EU, Kanade, SAD, Čilea.

"Podsticaj po jedinici biljne površine iznosi 500 KM, 50 odsto cijene sertifikata, koliko se daje i za investiciju u organsku proizvodnju, te do 500 KM po uslovnom grlu", navela je Zec.

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije rekao je da bi organski proizvođači iz Srpske trebalo da traže partnere u neposrednoj blizini, poput zemalja u regionu, te da Srpska od Srbije može da očekuje podršku u razvoju organske proizvodnje.

Organski proizvođač meda iz Stanara Mihajlo Gavrić rekao je da ovaj vid promocije organskih proizvoda daje snagu proizvođačima da mogu iskoračiti i u ekonomsku stranu svog gazdinstva.

Na sajmu organskih proizvoda "Organik fest Srpske" oko 20 izlagača iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske predstavlja svoje organske proizvode poput voća i povrća, te njihovih prerađevina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana