U ponedjeljak obilježavanje 106 godina od internacije Srba u dobojski logor

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - U Doboju će u ponedjeljak, 27. decembra, biti obilježeno 106 godina od internacije Srba u prvi logor u civilizovanoj Evropi koji je organizovala Austrougarska u kome je od 1915. do 1917. godine ubijeno 12.000 ljudi, najavio je ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je dobojski logor, kojeg je 1915. godine formirala Austrougarska, bio prvi logor smrti za Srbe u Evropi. "U tom logoru je, prema procjenama, interniran 45.791 Srbin, od kojih je bilo 17.000 žena i djece, a ubijeno je 12.000 Srba", istakao je Milunović. On je podsjetio da je Austrougarska nakon poraza od Srpske vojske nastojala da stvori tampon zonu prema Srbiji i da sa područja koja su bila pod njihovom kontrolom u potpunosti očisti srpsko stanovništvo.

Milunović je rekao da su bez milosti u ovaj logor dovedeni žene i djeca sa područja BiH, Srbije i Crne Gore u nehumane uslove, u barake koje su bile austrougarske konjušnice. Tu su logoraše mučili, vješali, morili glađu i puštali da umru od bolesti i hladnoće, a najviše od tifusa. Milunović je rekao da će Republika Srpska obilježavati ovaj datum, sjećati se stradalih sunarodnika i onih koji su to počinili.

Program obilježava počinje u 10.30 časova služenjem pomena za ubijene srpske logoraše kod spomen-kosturnice kraj spomen hrama Svetih apostola Petra i Pavla, dok je u 10.40 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, rekla je portparol Ministarstva Maja Radetić. Ona je navela da je u 11.10 časova kod spomenika žrtvama dobojskog logora kod željezničke stanice predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, a potom i obraćanje zvaničnika. Od 1915. do 1917. godine kroz logor u Doboju prošlo je više od 45.000 Srba.

U tom logoru je, prema procjenama, interniran 45.791 Srbin, među kojim je bilo 17.000 žena i djece. U ovom logoru ubijeno je 12.000 Srba. Dobojski logor, koji je u Prvom svjetskom ratu formirala Austrougarska, bio je prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope. Obilježavanje organizuje Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana