U Laktašima promovisan virtuelni asistent "Mia"

Srna
U Laktašima promovisan virtuelni asistent "Mia"

BANjALUKA - Virtuelni asistent "Mia", čija je funkcija da olakša komunikaciju sa Gradskom upravom i omogući građanima brži dolazak do traženih dokumenata, promovisan je danas u Laktašima.

Zahvaljujući asistentu "Mia", građani Laktaša sada mogu putem "Vajbera" da poruče izvode iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da virtuelni asistent nudi mnoge pogodnosti za građane, ali i za lokalnu zajednicu, što se odnosi na odgovor na razna administrativna pitanja.

"Preko `Mia četbot` aplikacije građani mogu da prijavljuju i određene komunalne probleme", istakao je Bojić.

Šef gradskog Odsjeka za lokalni razvoj Goran Vujaković naglasio je da je aplikacija "Mia Laktaši" razvijana protekle dvije godine uz podršku softverske kompanije.

Prema njegovim riječima, uspostavljen je funkcionalan sistem posredstvom kojeg građani mogu da se informišu i završe "sitne" poslove u Gradskoj upravi.

"U narednom periodu nastojaćemo da još unaprijedimo ovu četbot aplikaciju. Cilj je da građani putem socijalnih medija, kao što su `Vajber` i `Fejsbuk`, koriste usluge Gradske uprave", naveo je Vujaković.

Virtuelni asistenti od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama posredstvom "Vajbera", "Fejsbuka" i gradskih portala, te pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava.

Projekat sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develp njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Privredna komora Republike Srpske promovisaće virtuelni asistent "Mia Bijeljina" u ovom gradu u petak, 14. oktobra.

Bijeljina i Laktaši su prvi gradovi u Republici Srpskoj koji su dobili svoju četbot koleginicu, a inovacija je realizovana u okviru regionalnog projekta "Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije".

U Srbiji se projekat sprovodi u Somboru i Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana