U Brodu proslavljena slava Hrama i opštine

Srna
U Brodu proslavljena slava Hrama i opštine

BROD - U Brodu je danas proslavljena krsna slava Hrama i opštine Brod - praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Nakon Svete liturgije u hramu uslijedila je svečana litija ulicama grada, nakon čega je obavljeno osveštanje i rezanje slavskog kolača.

Protojerej-stavrofor Željko Teofilović kaže da je danas blagoslovljen dan za opštinu Brod i zajednicu crkvenu.

"Kada proslavljamo hramovnu slavu svi naši domaćini, sve naše kuće i domaćinstva u Brodu slave našu zaštitnicu Presvetu Bogorodicu, a ove godine i sa jednim jubilejom - 30 godina slobode našeg grada. Sa posebnom emocijom i molitvenim osjećanjem dočekujemo i proslavljamo ovaj praznik", rekao je Teofilović.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić kaže da se danas narod sabrao oko hrama, a krsna slava je Pokrov Presvete Bogorodice.

"Bez obzira na te teške dane i teškoće prije 30 godina mi smo odavno uspostavili Oktobarske svečanosti slobode, a slava Hrama Pokrov Presvete Bogorodice koji smo obnovili i oslikavanjem privodimo kraju, te simbolizuje potpuni oporavak", u izjavi novinarima rekao je Vidić.

On ističe da je Brod lokalna zajednica koja gaji kult sjećanja i pamćenja na protekle dane.

"Nastavićemo da praznujemo ovaj praznik, da pamtimo taj oktobar kakav je bio, a sada ćemo slaviti sa građanima u radosti i veselju", dodao je Vidić.

Savjetnik banjalučkog gradonačelnika Mirna Savić Banjac u ime gradonačelnika i grada Banjaluke čestitala je Brođanima krsnu slavu.

"Zaista imamo lijepu saranju sa Brodom, oni uvijek dođu u Banjaluku i dragi su nam gosti. Naša je dužnost i obaveza da nastavimo saradnju, da se pojavimo na ovako važnom događaju. Iskreno se nadam da će biti prilike da se svi okupljamo u budućnosti za lijepe povode kao što je danas", kaže ona.

U Brodu će sutra, treći put biti održano "Pokrovsko pjesničko saborovanje", u organizaciji Crkvene opštine Brod i Srpskog književnog kluba "Vihor" iz Dervente.

Programom je predviđeno da u 13.00 časova učesnici manifestacije u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu prisustvuju molitvenom pomenu civilnim žrtvama, povodom 30 godina od stravičnog zločina nad srpskim narodom, koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

U planu je polaganje zajedničkog vijenca ili cvijeća ispred spomen-krsta u Sijekovcu, i kratak čas istorije o stradanju Srba i pravoslavnih crkava na području opštine Brod.

Nakon Sijekovca, učesnici će posjetiti Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Brodu, nakon čega u 14.00 časova slijedi promocija zajedničkog zbornika i nastup pjesnika iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana