AVEnture Gradiška: Istinski doživljaj starog Rima na obali Save (FOTO+VIDEO)

Milan Vujić
AVEnture Gradiška: Istinski doživljaj starog Rima na obali Save (FOTO+VIDEO)

GRADIŠKA – Treći rimski festival AVEnture Gradiška okupio je više od 300 učesnika sa područja Gradiške i drugih gradova regije zajedno sa gostima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije koji su uključeni u različite aktivnosti, rimsku agoru, tabernu, izložbeno radionički program za djecu i odrasle, rimske igre, gladijatorsku arenu, vođene ture i muzičko scenski program.

Otvarajući festival gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je Gradiška uspjela da na bazi rimske istorije prezentuje svoju istoriju, kulturu, baštinu Gradiške i Republike Srpske.

On je podsjetio da je Rimski festival nastao u okviru međunarodnog projekta Adrilink- Mreže za interpretaciju jadranskog pejzaža i istakao da ovaj festival danas ima veliki značaj za Gradišku i Republiku Srpsku jer na jednom mjestu, zajedničkom istorijom iz doba Starog Rima, okuplja ljude sa prostora zapadnog Balkana i Evropske unije.

-Ova manifestacija je dio evropskih projekata u kojima je Gradiška postala prepoznatljiva a s ciljem prezentacije naše turističke ponude, privrede, gastronomije i kulturne baštine - istakao je Adžić koji je dodao da je ovaj festival uz brojne druge sadržaje u Gradišci postao tradicionalan.

Predsjednik udruženja „Poetovio 69“ iz Ptuja (Slovenija) Andrej Klasincr izrazio je oduševljenje kako je organizovan Rimski festival u Gradišci.

-Došli smo sa 80 učesnika i drago nam je da ovaj projekat živi u Gradišci. U Sloveniji dugo godina održavamo „Rimske igre“ i dobro je da nas rimska istorija povezuje, jer uz pomoć nje možemo mnogo dobrih stvari učiniti - ističe Klasinc.

Menadžer grada Bojan Vujinović podsjetio je da je proglasom cara Oktavijana, koji je 35. godine prije nove ere osnovao rimsku luku i vojni logor Servicijum na rijeci Savi.

-Posjetioci će imati priliku da pogledaju borbe gladijatora. Imaćemo prikaz rimskih sportskih vještina, radionice, škole arheologije, žongliranja, plesa, pravljenja keramike, izrade nakita, mozaika i druge sadržaje izložbeno-pokaznih elemenata i radionica za djecu i porodicu što je i cilj manifestacije - ističe Vujinović.

U večernjem dijelu programa, muzičko-scenski program upotpuniće Gradski hor “Lira”, muzički bend “BIP” kao i žongleri sa vatrom.

VIDEO sa festivala pogledajte na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana