Stiže pomoć za utopljavanje domaćinstava!

Danijela Bajić
Stiže pomoć za utopljavanje domaćinstava!

BANjALUKA - Stanovnici Srpske koji zimus nisu uspjeli da uz subvencije zamijene dotrajalu stolariju, postave izolaciju ili sistem grijanja sada imaju šansu jer je raspisan novi poziv za dodjelu novca domaćinstvima.

Riječ je o projektu Evropske komisije za BiH, koji u Srpskoj sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Kako je navedeno u konkursu, za sredstva mogu da se prijave svi vlasnici kuća i stanova. Predmet prijave, kako je istaknuto, ne mogu biti stambeni objekti koji su namijenjeni za dalju prodaju u periodu od najmanje tri godine.

- Prihvatljivi su projekti rekonstrukcije, renoviranja, smanjenja potrošnje energije, te projekti kojima se doprinosi povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, kao mjere energetske efikasnosti - stoji u pozivu, koji je juče raspisan.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje po objektu je 50 odsto od ukupne investicije, ali ne može iznositi više od 5.000 maraka uključujući PDV.

Na raspolaganju je ukupno dva miliona maraka, a novac će se dijeliti do isteka sredstava, što znači da neće biti rangiranja. Osnovni preduslov je da u objektu neko živi, a to će svi aplikanti moći da dokažu na osnovu računa za električnu energiju. 

Za učešće je potrebno priložiti, između ostalog, tri posljednja računa za struju, na kojima mora postojati određen nivo potrošnje, kao i predračun radova na osnovu kojeg se traži određen iznos novca.

Direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka - Neška Ilić kazala je za “Glas Srpske” da je stanovnicima Srpske svaki vid podrške dobro došao, posebno ako se radi o velikim investicijama, kao što je zamjena stolarije, obnova fasade ili ugradnja kotlova za grijanje, jer mnogi već odavno za tim imaju potrebu, ali nemaju novca.

- Zahvaljujući subvencijama vlasnici kuća i stanova će se lakše odlučiti da se zaštite ne samo od hladnoće, nego i velikih računa. Međutim, smatram da bi trebalo malo pojednostaviti proceduru prijave, s obzirom na to da se prošli put mnogi nisu snašli. Lokalne zajednice bi mogle da angažuju radnike koji bi pomagali ljudima koji su zainteresovani za projekat - kazala je Ilićeva.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS Srđan Todorović rekao je ranije da je na prvom konkursu vladalo veliko interesovanje građana. 

- Za manje od mjesec dana pristiglo je više od 2.800 prijava građana i od toga smo uspjeli isfinansirati nešto više od 1.300 zahtjeva. Broj pristiglih prijava govori o značaju projekta - kazao je Todorović, navodeći da je konkursna procedura maksimalno pojednostavljena, dok su uslovi usaglašeni sa Evropskom komisijom. 

Neprihvatljivi objekti 

Na ovaj poziv vlasnici ne mogu prijaviti objekte koji su bili predmet finansiranja na prethodnom konkursu.

U objekte koji nisu prihvatljivi za finansiranje ubrajaju se i devastirani, oni u fazi izgradnje, strukturno neispravni objekti, kao ni oni koji su u statusu zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana