Srpska turistima više nije usputna stanica

Milijana Latinović Radošević
Srpska turistima više nije usputna stanica

BANjALUKA - Svaki pedalj Republike ima šta da ponudi i onim najizbirljivijim posjetiocima koji u Srpsku dolaze iz svih krajeva svijeta, iz godine u godinu ostajući sve duže u domaćim banjama, planinskim centrima i seoskim domaćinstvima, što potvrđuje i konstantan rast broja noćenja i zadovoljstvo turističkih radnika.

Sumirajući ovogodišnju proljetnu i ljetnu sezonu, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić rekao je za “Glas Srpske” da među turistima prednjače domaći gosti i oni iz regiona, ali da u Srpsku sve više dolaze i stranci.

- Iako još čekamo brojke za avgust, kada govorimo o proljeću i ljetu, broj dolazaka je gotovo identičan kao prethodne godine, ali je broj noćenja veći za 24.000. Među strancima najviše je bilo Nijemaca, Turaka, Italijana, Austrijanaca, a zabilježen je i veći broj dolazaka gostiju iz Kine, Mađarske i Rumunije - ispričao je Radić.

Govoreći o destinacijama, osim Banjaluke izdvaja se i Trebinje koje će, kaže Radić, sutra biti domaćin obilježavanja Svjetskog dana turizma u Srpskoj koji je ove godine posvećen miru.

- U to ime zasadićemo maslinu kao simbol mira. Plan je da osim sastanaka sa predstavnicima lokalnih turističkih organizacija obiđemo i hercegovačke manastire i vinarije te goste upoznamo sa gradom - rekao je Radić naglasivši da Trebinje više nije samo grad koji turisti obilaze u tranzitu, već mjesto u kojem se boravi dan duže.

Pojašnjava da je grad na Vrbasu prepoznat kao manifestacioni centar u koji dosta ljudi iz regiona dolazi zbog odlične zabave, koncerata, raftinga, kajakinga, vožnje dajakom, ali i vrhunske gastronomske ponude.

- Cijeli taj kraj, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Ribnik, Šipovo, Pecka sve do Nacionalnog parka “Kozara”, sve su interesantniji turistima. Ti predjeli nude prelijepu prirodu, mnogo izvora rijeka, pješačkih staza, aktivnosti na vodi, bogatu gastronomiju, a s obzirom na to da je u turizmu fokus na takvim sadržajima, Srpska će sve više zanimati posjetioce iz cijelog svijeta - uvjeren je Radić koji napominje da ne treba zaboraviti ni Foču koja je zbog raftinga sve češće na mapi turista, kao ni banjske centre u kojima odsjeda skoro 30 odsto prijavljenih turista.

Ne treba zaboraviti ni Nevesinje, Gradišku ni Prijedor, gdje je, kaže Radić, ove godine bilo dosta zanimljivog sadržaja.

- Han Pijesak je proglašen za vazdušnu banju, što otvara nove mogućnosti za razvoj turizma. Taj kraj u narednom periodu očekuje dosta ulaganja. Obnavlja se i rezidencija Karađorđevića - rekao je Radić.

Navodi da je u ovoj godini došlo do određenih zakonskih izmjena koje bi u narednom periodu mogle doprinijeti još većem rastu sektora turizma.

- Novim zakonom o ugostiteljstvu predviđeno je da fizičko lice može da bude vlasnik samo jednog apartmana, a ukoliko želi da prijavi više apartmana, mora da se registruje kao samostalni preduzetnik. Osim toga, predviđeno je i da u roku dvije godine bude implementiran centralni informacioni sistem. U proceduri je i zakon o boravišnoj taksi koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Paušal će kao način plaćanja boravišne takse biti ukinut, a privatni apartmani će od 2025. godine plaćati taksu po svakom noćenju za gosta - istakao je Radić.

Iako su se pokazali kao pun pogodak, turistički vaučeri neće biti dostupni građanima do kraja ove godine.

- Zakonom su predviđeni kao podsticajna mjera, pa vidjećemo da li će biti planirani budžetom za iduću godinu - rekao je Radić.

Za kraj, on je poželio da predstojeća zima bude prava zima, imajući u vidu da su protekle dvije bile zelene.

- Uprkos veoma dobrim sistemima za osnježavanje, konkretno na Jahorini, visoke temperature nisu dozvolile skijanje onoliko koliko je bilo planirano. Na globalnom nivou temperature su u porastu, zbog čega je neophodno više ulagati u ljetne sadržaje, što su u OC “Jahorina” prepoznali - zaključio je Radić.

POSJETA EGIPĆANA

Marko Radić je ispričao da će Banjaluka 5. oktobra ugostiti deset najvećih tur-operatora iz Egipta.

- Riječ je zapravo o “fun trip” koje se organizuje u saradnji sa Ambasadom BiH u Kairu. Tokom posjete obići će Sarajevo, Bihać i Banjaluku, a pripremili smo im obilazak grada, te sastanke sa predstavnicima naših agencija, banja i nacionalnih parkova u nadi da će ti susreti uroditi plodom i da ćemo u budućnosti imati više turista iz Egipta - istakao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana