Roboti nadoknađuju radnu snagu u štali

 Anita Janković Rečević
Roboti nadoknađuju radnu snagu u štali

BANjALUKA - Nedostatak radne snage na tržištu primorava domaće proizvođače hrane da se sve više okreću ka modernizaciji, naročito mala porodična gazdinstva koja ne mogu sopstvenim snagama završiti sve poslove, a upravo to je bio razlog da tri farme iz Kozarske Dubice nabave robote za mužu.

Jedan od trojice Dubičana koji je instalirao robota u svoju štalu jeste Slaviša Blažetić iz sela Međuvođe, koji na farmi ima 90 grla od čega u sistemu muže 56 krava. Intenzivnom proizvodnjom mlijeka bavi se od 2005. godine, a na ideju da nabavi robota Blažetić kaže da je došao ne svojom voljom, već iz razloga što nije imao drugog izbora.

- Prinuđeni smo bili da kupimo robota jer nemamo dovoljno radne snage. Sve poslove obavlja moja petoročlana porodica, s tim da jedna kćerka studira, druga je srednjoškolka što praktično znači da radimo supruga, zatim majka, koja je već u poznim godinama i ja - kazuje Blažetić za “Glas”. 

Iako je robot na njihovu farmu stigao u avgustu prošle godine u funkciji je tek nešto više od mjesec i svi su prezadovoljni njegovim učinkom.

- Robot obavlja mužu 24 sata i njegov pun kapacitet je 80 grla, odnosno dvije do dvije i po muže u toku dana. Budući da ja imam 56 muznih grla kod nekih krava uvodim i treću mužu kako bih povećao proizvodnju mlijeka, koja  inače na dnevnom nivou iznosi oko 1.100 litara - rekao je Blažetić i dodao je da je otkupna cijena mlijeka zadavala velike probleme proizvođačima, ali da je posljednjih mjeseci došlo do rasta pa sada iznosi 1,05 KM po litru što je koliko-toliko prihvatljivo.

I mlijeko na farmi “Gavrilović” u dubičkom selu Sreflije već nekoliko dana umjesto u klasičnom muzilištu dospijeva u kante uz pomoć savremenog robota kojeg proizvodi njemačka firma “GEA”. 

- Robota sam nabavio lani u avgustu ali je instaliran tek početkom prošle sedmice. Još se uhodavamo, ali siguran sam da će nam znatno olakšati rad i skratiti boravak u štali. Koštao je oko 350.000 KM, s tim da nam je 30 odsto sredstava dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pomogla je i kompanija “Mlijekoprodukt” kojoj dnevno isporučujemo oko 1.200 mlijeka - kazao je vlasnik farme Branislav Gavrilović i dodao da mljekari u Kozarskoj Dubici imaju ukupno sedam robota za mužu, što je najviše u jednoj lokalnoj zajednici u Srpskoj.

Jedan od njih je i Dragomir Šarac iz sela Ušivac koji na svojoj farmi ima više od 130 grla.

- Do prije mjesec imali smo klasično muzilište što je zahtijevalo boravak u štali više od šest sati dnevno, sve to radila je supruga koja je na kraju šeste decenije i nema više snage za tako težak posao, tako da je bilo ili ugasiti farmu ili nabaviti robota. Odlučili smo se za tu mašinu i sada je sve potpuno drugačije, zahtijeva manje rada, ali i štedi vrijeme - rekao je Šarac i istakao da mljekarsku proizvodnju opterećuju brojni problemi, počevši od nedostatka obradivog zemljišta koji ograničava širenje proizvodnje, do poskupljanja stočne hrane, nafte i drugih repromaterijala.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić kaže da je strateško opredjeljenje ove institucije upravo sufinansiranje kapitalnih investicija i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj, za šta će biti izdvojeno 40 odsto ukupnih sredstava ovogodišnjeg agrarnog budžeta.

- Povećaćemo iznos sufinansiranja kapitalnih investicija naročito za brdsko-planinska područja, za mlade na selu te uvrstiti sve vrste investicija koje mogu doprinijeti većoj efektivnosti proizvodnje. Podrška investicijama u digitalizaciju i automatizaciju procesa jeste ujedno i konkretan odgovor za prevazilaženje nedostataka radne snage - naveo je Minić.

Finansiranje

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da sufinansiraju nabavku poljoprivredne mehanizacije, dronova, nabavku digitalnih alata praćenja proizvodnosti, zaštitne i sisteme za navodnjavanje, kao i podizanje novih zasada, izgradnju mini prerađivačkih kapaciteta, nabavku tehnološke opreme i sve što poljoprivrednicima treba za modernizaciju proizvodnje. Dodaju da su lani za nabavku robota za mužu izdvojili oko 390.000 KM za četiri korisnika, a godinu ranije 188.345 maraka za dva proizvođača.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana