Radionice u Banjaluci: Kako da se djeca osjećaju bezbjednim u kontaktu sa psima

Slađana Grbić
Radionice u Banjaluci: Kako da se djeca osjećaju bezbjednim u kontaktu sa psima

BANjALUKA - U savremenom društvu, odnosi između djece i životinja postaju sve važniji, kako iz perspektive bezbjednosti, tako i iz perspektive edukacije o potrebama životinja.

Radionice sa djecom o bezbjednosti i sigurnosti u kontaktu sa psima i razumijevanju potreba životinja predstavljaju odlično rješenje koje bi moglo odgovoriti na specifične potrebe naše lokalne zajednice u Banjaluci. 

Prvo i osnovno pitanje koje se postavlja jeste bezbjednosti i sigurnost djece u kontaktu sa psima. Psi su često prisutni u našim životima, bilo kao ljubimci ili kao nezaobilazni dio gradskog okruženja. Mnogi se roditelji suočavaju s brigom da njihova djeca ne znaju kako da se ponašaju u situacijama kada se susretnu sa psima. Iz tih razloga, održavanje  radionica može pomoći u oblikovanju pravilnog ponašanja kod djece i smanjenju potencijalnih rizika od povreda ili agresivnog ponašanja životinja.

Radionice obuhvataju praktične savjete, poput načina pristupa psima, pravilne komunikacije s njima i prepoznavanja signala koje psi šalju, odnosno govora tijela pasa.

Osim fokusiranja na bezbjednost, radionice mogu poslužiti i kao platforma za učenje o potrebama životinja. Djeca često ne razumiju kako se brinuti o psima, a ovo znanje može biti od suštinskog značaja za razvoj empatije i ljubavi prema životinjama, kao i razvoj empatije prema ljudima.

Kroz interaktivne aktivnosti, djeca uče o pravilnoj ishrani pasa, potrebama za vježbanjem, kao i važnosti redovne veterinarske njege. Ovakva edukacija doprinosi odgovornijem ponašanju prema ljubimcima, a često i uspostavljanju boljih odnosa između djece i njihovih kućnih ljubimaca.

Banjaluka, kao grad koji se sve više razvija, ima potencijal da postane vodeći primjer u oblasti obrazovanja o bezbjednosti i dobrobiti životinja. Organizovanjem radionica u školama, vrtićima i lokalnim zajednicama, stvaramo prostor za dijalog među djecom, roditeljima i stručnjacima. Takođe, ovakve aktivnosti doprinose jačanju zajednice, okupljaju ljude različitih generacija i stvaraju kulturu poštovanja prema životinjama.

Pored školskih i vrtićkih radionica, važno je uključiti i lokalne nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja. Njihovo iskustvo i znanje mogu dodatno obogatiti radionice i omogućiti djeci da se susretnu s pravim psima, što će dodatno produbiti njihovo razumijevanje. Kroz ovakve zajedničke aktivnosti, lokalna zajednica će postati svjesnija ne samo bezbjednosnih rizika, već i potrebe za odgovornim vlasništvom nad životinjama.

Radionice o bezbjednosti u kontaktu sa psima i potrebama životinja su od suštinske važnosti za razvoj svijesti i odgovornosti među djecom u našoj zajednici. Ove edukativne aktivnosti će doprinijeti ne samo sigurnosti djece, već i boljem razumijevanju i zaštiti životinja, stvarajući time harmoničan suživot ljudi i životinja u Banjaluci i okruženju.

Edukatori UG "Koliba" realizuju radionice o sigurnosti i bezbjednosti djece i dobrobiti pasa 10 godina u svim osnovnim školama gdje je obuhvaćen uzrast od šest do 11 godina. U ljetnim periodima radionice se organizuju u vrtićima, sajmovima… Svake godine kroz radionice se edukuje oko 12.000 učenika i održi oko 490 radionica. Radionice su finansirane od strane donatora, najveće humanitarne organizacije za zaštitu pasa "Dogs Trust UK".

Slađana Grbić, predsjednik udruženja "Koliba" i edukator

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana