Promovisana knjiga “Ničiji vojnici” Željka Pantelića

Srna
Promovisana knjiga “Ničiji vojnici” Željka Pantelića

BRATUNAC - U Bratuncu je večeras predstavljena knjiga “Ničiji vojnici” autora Željka Pantelića, preživjelog pripadnika JNA koji je teško ranjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Pantelić je ranjen prilikom “dogovorenog” izlaska pripadnika JNA iz komande Druge vojne oblasti na Bistriku, koje su muslimanske paravojne snage napale ubivši 12 i zarobivši veći broj vojnika i starješina od kojih je veliki broj bio ranjen.

-Ovo je knjiga o početku rata u BiH, sa detaljnim opisom zločina u slučaju „Dobrovoljačka“, sa posebnim osvrtom na odgovornost vojnog i političkog vrha tadašnje Jugoslavije - rekao je Pantelić, navodeći da se „u ovoj knjizi nalazi i odgovor ko je počeo rat u BiH“.

Pantelić je rekao da je muslimanska strana objavila mnoštvo knjiga, novinarskih tekstova i emisija o događajima 2. i 3. maja 1992. godine u kojima se iznose netačni podaci i tvrdnje i opravdava počinjeni zločin nad vojnicima tadašnje regularne JNA.

Knjiga je autobiografska priča učesnika događaja, oficira tadašnje JNA i pripadnika 65. Zaštitnog motorizovanog puka.

-Dugo je pisana jer materijal koji je bio u sudskim dokumentima nije bio dostupan, pa sam tražio preživjele i rodbinu ubijenih da bih došao do više svjedočenja i podataka - rekao je Pantelić.

On je naveo da je 2018. godine upoznao Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, i zahvaljujući njemu dobio dozvolu za pristup dokumentaciji koja postoji o “Dobrovoljačkoj”.

-Nakon pristupa dokumentaciji, knjiga je postala najdetaljnija u opisu tog zločina, a dio toga nisam ni ja znao, iako sam bio učesnik dešavanja. Knjigu i svjedočenja, prema preporuci recenzenata Željka Pržulja i Đorđe Šuvajla, treba uvrstiti u sistem obrazovanja da se zna da je trag ostao, jer je u Srbiji do sada vrlo malo posvećeno pažnje tim dešavanjima - dodao je Pantelić.

Prema njegovim riječima, u Srbiji se svake godine sve manje govori o zločinima u Dobrovoljačkoj.

-Svake godine to bude u jednoj ili nijednoj rečenici pomenuto u medijima, a ove godine ne sjećam se da je neko u Srbiji pominjao komemoraciju u Sarajevu. Zašto je to tako ne znam. Promocija knjige ide bolje u Republici Srpskoj nego u Srbiji - istakao je Pantelić.

On je naglasio da je sadržaj knjige 100 odsto tačan i za dio koji nije mogao da “sravni” sa zvaničnim dokumentima naznačio je da nije mogao pronaći podatke.

-Sa izlaskom knjige počeli su da se javljaju svjedoci, učesnici događaja i da mi daju podatke gdje je neko poginuo ili bio ranjen i planirao sam na zimu da dopunim ovo izdanje. Ono što je opisano u knjizi može poslužiti kao optužnica - kaže Pantelić.

Na promociji je predstavljen i ratni put 65. Zaštitnog motorizovanog puka JNA, formiranog 1990. godine u Zagrebu koji se nakon povlačenja JNA iz Hrvatske i BiH transformiše u 65. Zaštitni puk Glavnog štaba Vojske Republike Srpske

(VRS).

O ratnom putu ove jedinice govorio je predsjednik Udruženja “65. zaštitni motorizovani puk” Zoran Benak.

Ta najelitnija jedinica učestvovala je na svim ratištima i u najtežim borbama izgubivši 53 pripadnika od kojih se dvojica još vode kao nestali.

Iz te jedinice, kroz koju je prošlo oko 6.000 boraca, njih 300 je ranjeno.

Udruženje “65. zaštitini motorizovani puk” njeguje tradiciju te jedinice, podsjeća na teški put, borbe i gubitke, te brine o preživjelim članovima koji su u teškoj zdravstvenoj ili materijalnoj situaciji, o porodicama poginulih i umrlih i namjerava da formira spomen-sobu posvećenu ovoj jedinici na Han Pijesku.

Dvadesetak ratnika, članova ovog udruženja, prisutvovalo je promociji koju su organizovali uz podršku načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana