Promovisan roman o ratnom komandantu Milošu Stuparu

Srna
Promovisan roman o ratnom komandantu Milošu Stuparu

ŠEKOVIĆI - U Šekovićima je večeras promovisan roman Saše Terzića “Miloš i akmače” o ratnom komandantu šekovićkog Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske Milošu Stuparu, koji je bio osuđen za ratni zločin, pa kasnije oslobođen.

Terzić je rekao Srni da se ideja da on kao glumac napiše roman rodila kada je išao u posjetu u pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu rođaku Milošu Miši Stuparu.

On je naveo da je roman sastavljen od dvije paralelne priče, Miloševoj koja je gotovo biografska i Vanjinoj, koja je jugoslovenska priča.

“Rekao sam da mi je ideja došla dok sam odlazio Milošu u posjetu, a poslije, pošto sam živio u Sarajevu, pitao sam se šta bi bilo sa mnom da sam ostao još sat, još dan, dva u svom stanu, kako bih prošao? Tako je moj lik Vanja ostao u svom stanu i onda prošao svojevrsnu golgotu naivnih ljudi u toj zabludi jugoslovenstva”, naveo je Terzić.

On je rekao da je Vanjina priča umnogome u fikciji, a Miloševa je mnogo realnija.

“Lik Vanja se preziva Terzić, kao i ja, jer ima dosta mojih biografskih stvari u romanu. Vanjina i Miloševa priča se prepliću kada Vanja dolazi Milošu u zatvor i kada Miloša puštaju da se brani sa slobode, te kada dolazi njegova konačna sloboda”, rekao je Terzić.

Autor je dodao da roman neće imati nastavak, da je on jedna uvezana cjelina.

“Miloš je u zatvoru nevin proveo četiri godine i sedam mjeseci. Vratio se svojoj ženi, djeci i svima koji ga volimo. Ovo je zabilježena priča, a, nažalost, mnoge nisu. Srećan sam što smo je večeras pokazali u Šekovićima. Knjiga će imati svoj život, ne samo ovdje u svom zavičaju, nego još najmanje u Istočnom Sarajevu i u Banjaluci”, rekao je Terzić.

Roman “Miloš i akmače” je u izboru za nagradu “Sova” bio peti, od tridesetak nominovanih.

Autor romana Saša Terzić, rođen u Sarajevu 1965. godine, nastanjen u Slatini kod Banjaluke, glumac je Dječijeg pozorišta Republike Srpske i dobitnik velikog broja nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana