Patrijarh Porfirije privremeni upravnik crkveno-školske opštine "Sveti Sava" u Njujorku

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) donio je odluku da se Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju privremeno povjeravanju na upravljanje i duhovno staranje Crkveno-školska opština Svetog Save u Njujorku i pripadajuća parohija u SAD do normalizacije prilika u ovoj crkveno-školskoj opštini.

Odluka je donesena s ciljem prevazilaženja problema nastalih u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, kao i uspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima, saopšteno je iz SPC. Sinod je donio ovu odluku juče, na osnovu odluke sa ovogodišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora.

Na sjednici 14. decembra Sinod je sa žaljenjem konstatovao da, ni poslije pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike. Tada je zaključio da je neophodno da se, bez odlaganja, među njujorške Srbe što prije vrate mir, povjerenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi crkva koja je posvećena duhovnom ocu Svetom Savi.

Sinod je pristupio izvršenju obavezujućih odluka iz maja Svetog arhijerejskog Sabora SPC koje se odnose na novoformirane korporacije u SAD, Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku.

Tada je odlučeno da crkvena imovina u SAD, koja je 2017. godine prenesena na novoformirane crkvene eparhijske korporacije, bude vraćena u redovni crkveno-pravni status i predstavlja isključivu i neotuđivu imovinu SPC na prostoru SAD. Crkvenom imovinom u SAD će se ubuduće upravljati bez individualnog prava na otuđenje ili opterećenje bilo koje vrste isključivo u skladu sa sveštenim kanonima Pravoslavne crkve i Ustavom SPC, a pod neposrednim nadzorom Sinoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana