Otvoreni “Dani porodične medicine sa međunarodnim učešćem"

Srna
Foto: Srna

TESLIĆ - U Tesliću je večeras otvoren skup "Dani porodične medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem" na kojoj će biti razmatrana najnovija dostignuća iz oblasti menadžmenta masovnih nezaraznih oboljenja, medicine rada, o autoimunim bolestima u porodičnoj medicini, te ulozi porodičnog doktora u onkološkim problemima.

Konferencija simboličnog naziva "Koračaj ka zdravlju" okupila je oko 350 eminentnih učesnika iz Republike Srpske i zemalja regiona.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić rekla je da su ovakvi skupovi važni za razmjenu iskustava i sticanja novih znanja.

Lolićeva je rekla da porodična medicina zauzima bitno mjesto u organizaciji zdravstvenog sistema, koja je zajedno sa drugim zdravstvenim radnicima podnijela značajan teret tokom pandemije virusa korona.

Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Tamara Kovačević Preradović navela je da sprega udruženja kardiologa i ljekara porodične medicine daje rezultate i istakla statističke podatke u Srpskoj koji ukazuju na trend pada obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti, što je prepoznato i na nivou evropskih udruženja.

Ona je navela da će na konferenciji u Tesliću biti predstavljen projekat sekundarne prevencije kardiovaskularnih bolesti sa osvrtom na dislipidemije, koji realizuju ova dva udruženja zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji je pacijentima u Srpskoj omogućio primjenu najmodernije i vrhunske terapije monoklonskim antitijelima.

Zamjenik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Aleksandar Sekulić rekao je da se ulaganja u prevenciju isplate i da je za to na primarnom zdravstvenom nivou Fond ove godine izdvojio oko 15.000.000 KM, znatno više nego u prethodnom periodu.

Sekulić je naglasio i važnost vođenja zdravog života kako bi se preduprijedile bolesti, a time i liječenja, na koje se troši mnogo više novca sa dosta lošijim ishodima.

Organizator konferencije je Udruženje ljekara porodične medicine Republike Srpske čiji predsjednik Draško Kuprešak kaže da su ove godine pripremili niz stručnih sesija usklađenih sa savremenim dokrinarnim stavovima.

Konferencija "Dani porodične medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem" održava se do 16. oktobra u hotelu "Kardial" u Banji Vrućici kod Teslića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana