Odgođen štrajk u NP "Sutjeska"

Srna
Foto: RTRS

FOČA - Štrajkački odbor Nacionalnog parka "Sutjeska", nakon sastanka održanog sa Upravim odborom i direktorom ove javne ustanove, donio je odluku da do utorka, 28. decembra, odgodi za danas najavljeno stupanje u štrajk.

U dopisu upućenom medijima i nadležnim institucijama Republike Srpske, Štrajkački odbor navodi da su radnici na sastanku sa Upravnim odborom i direktorom dobili čvrsto obećanje da će iz Kompenzacionog fonda Srpske na račun Parka biti uplaćeno 250.000 KM, čime bi bio ispunjen prvi zahtjev o isplati dvije plate u punom iznosu za septembar i oktobar ove godine do 25. decembra.

"Zbog procedure prebacivanja sredstava iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske na račun NP Sutjeska, imamo razumijevanje da će transfer novca biti do ponedjeljka izvršen. Ukoliko sredstva ne budu doznačena i radnicima isplaćene dvije plate, štrajk će početi u utorak, 28. decembra u 7.00 časova na Tjentištu, bez dodatne najave”, navodi se u saopštenju. Štrajkački odbor napominje da je sljedeći zahtjev koji je neophodno ispuniti isplata novembarske plate za 2021. godinu, i to do 7. januara 2022. godine da ne bi bili primorani da stupe u štrajk 10. januara, koji ovom prilikom najavljuju. "Štrajkački odbor i radnici NP Sutjeska ne odustaju od štrajka do potpunog ispunjenja svih zahtjeva”, navodi se u dopisu.

Radnici su još jednom zatražili sastanak sa resornim ministrom Srebrenkom Golić u što skorijem roku, kako bi pronašli najbolje moguće rješenje za dalje funkcionisanje NP "Sutjeska". "Iz svih prethodnih godina u izvještajima o poslovanju se vidi da, bez obzira na visinu ostvarenog prihoda od službe šumarstva, turizma, ugostiteljstva, lovnog turizma i redovnih tranši ministarstva, plate radnika zaposlenih u NP Sutjeska su neredovne, umanjene, neisplaćene i uz neadekvatno primjenjene koeficijente za radna mjesta i školsku spremu", navodi Štajkački odbor.

U saopštenju se dodaje da bi se na sastanku sa Golićevom razgovaralo o svim pitanjima i rješavanju problema koji su navedeni u prethodnim dopisima. Kompenzacioni fond Republike Srpske odobrio je juče isplatu 250.000 KM javnoj ustanovi Nacionalni park "Sutjeska" Tjentište, koja je od druge polovine ove godine u izrazito teškoj finansijskoj situaciji prouzrokovanoj, kako je navedeno, prvenstveno pandemijom virusa korona. Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da se Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske na telefonskoj sjednici upoznao o infomaciji o potrebi dodatnog finansiranja Nacionalnog parka "Sutjeska".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana