Obilježavanje 106 godine od internacije Srba u austrougarski logor

G.S.
Obilježavanje 106 godine od internacije Srba u austrougarski logor

DOBOJ - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović rekao je danas da je logor za Srbe u Doboju u Prvom svjetskom ratu napravila jedna od najcivilizovanijih država u to vrijeme i da su isti ti čitav prošli vijek srpskom narodu uvozili demokratiju bombama nastojeći da ga unište.

 Milunović je rekao je da obilježavanje 106 godina od internacije Srba u prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi, koji je Austrougarska formirala u Doboju, od republičkog značaja kako bi se prisjetili svih žrtava, odali im pomen i podsjetili ko je to učinio srpskom narodu.

On je podsjetio da je jedna od najcivilizovanijih država, jedno moćno carstvo, kako su sebe zvali, u Prvom svjetskom ratu otvorilo logor za Srbe ne samo u Doboju nego širom svog carstva

"Kroz ovaj logor prošlo je 45.791 lice kako su svojom germanskom preciznošću tačno izračunali. Od tog broja naših 12.000 sunarodnika je umoreno strašnim smrću od gladi, bolesti, vješanjem", rekao je Milunović novinarima i napomenuo da su tu život skončali naši sunarodnici iz BiH, Crne Gore, Srbije.

Napomenuo je da su nedugo poslije toga gotovo isti 1941. do 1945 godine došli ponovo i napali Srbiju i srpski narod.

"I to nije bio kraj, u prošlom vijeku su bombardovali narod na ovim područjima, a potom i u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Oni su nam uvozili svoju demokratiju bombama kroz čitav prošli vijek nastojeći da unište srpski narod na ovim prostorima", istakao je Milunović.

Prema njegovim riječima, koliko su te njihove demokratije - demokratije govori činjenica da je u Briselu postojao zoološki vrt u kome su držali crnačku djecu do 1958. godine, izlagali ih i pokazivali svojoj djeci kako su to niža rasa od njih samih

U Doboju je danas obilježeno 106 godina od internacije Srba u zloglasni austrougarski logor, prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi 20. vijeka, u kome je od 1915. do 1917. godine ubijeno 12.000 ljudi.

Kod spomen-kosturnice kod Crkve Svetih apostola Petra i Pavla dobojski sveštenici služili su parastos za 12.000 ubijenih srpskih logoraša u ovom zloglasnom austrougarskom logoru.

Poslije molitvenog čina položeni su cvijeće i vijenci na spomen-krst kod kosturnice, a potom i na Spomenik žrtvama Dobojskog logora 1915-1917. godina.

Prisutni su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović sa saradnicima, delegacija Narodne skupštine Srđan Todorović i Danijel Jošić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

Tu si i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine.

Sve ove delegacije položile su vijence na spomen-obilježja.

Austrougarske vlasti formirale su koncentracioni logor za Srbe u Doboju 27. decembra 1915. godine.

U ovom logoru bilo je zatočeno više od 45.000 Srba, od kojih 12.000 nije preživjelo. Logor je zatvoren 1917. godine.

U logor je interniran 45.791 Srbin, i to 16.673 muškarca, 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je oko 12.000 stradalo.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana