Manje nezaposlenih, olakšice privredi

Marina Čigoja
Manje nezaposlenih, olakšice privredi

Banjaluka - Vlada RS smanjila je u proteklih 12 mjeseci broj nezaposlenih u Srpskoj za 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodnih godina i istovremeno utvrdila i nekoliko zakona s ciljem rasterećenja privrede.

Saopšteno je to u ponedjeljak iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS nakon radno-konsultativne sjednice na kojoj je usvojen izvještaj o godini dana rada Vlade RS.

Između ostalog vraćen je neoporezivi dio dohotka od 200 KM s ciljem olakšanja poslovanja preduzeća, te utvrđen Zakon o posebnim načinima izmirenja poreskog duga. Od 1. decembra 2013. funkcioniše i jednošalterski sistem registracije poslovanja koja je sada moguća za tri dana.

- Došlo je do višestrukog smanjena troškova. Između ostalog, obavezan minimalni osnivački kapital za d.o.o. je smanjen sa 2.000 KM na jednu marku - kaže se u saopštenju.

Vlada je u protekloj godini vratila pet odsto plate budžetskim korisnicima, a nedavno je donesena i odluka o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima sa srednjom stručnom spremom na nivo iz 2008. godine. Takođe, Vlada je, u prošloj i ovoj godini, u dva navrata povećala penzije. Penzija iz januara ove godine, u odnosu na januar prošle godine, uvećana je za 7,3 odsto.

Ostvarene su i značajne investicije u energetskom sektoru. Zaključen je koncesioni ugovor za izgradnju i korišćenje TE "Ugljevik 3", procijenjene vrijednosti 1,1 milijardu KM sa koncesionarom "Komsar enerdži RS".

- Riječ je o jednoj od najvećih investicija u regiji koja se realizuje paralelno sa investicijom u otvaranje novog rudnika na ležištu Ugljevik Istok 2, a vrijednost investicije je 443 miliona KM - ističe se u saopštenju.

Takođe, EFT - RiTE "Stanari" je u projekat izgradnje TE "Stanari", procijenjene investicije 950 miliona KM, u 2013. godini uložilo je 152 miliona KM. U toku su aktivnosti na izgradnji termoelektrane.

- Najznačajniji projekat koji se realizuje u oblasti energenata je izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" - navodi se u saopštenju i dodaje da je Vlada u 2013. pokrenula i istragu u Fabrici glinice Birač, kojom je zaustavila kolaps ovog sistema i sačuvala više od hiljadu radnih mjesta.

- Sada je zaposleno više radnika nego kad je Vlada intervenisala za spašavanje ove firme - kaže se u saopštenju.

Ostvareni su i značajni pomaci i u oblasti izgradnje autoputeva, a Vlada je aktivno radila i na realizaciji projekta vodovoda i kanalizacije u RS. Vlada RS je nastavila da radi na jačanju zdravstvenog sektora. Među važnijim projektima je izgradnja bolnice u Bijeljini, a objavljen je javni poziv za dostavljanje ponuda za rekonstrukciju i dogradnju dijela objekta bolnice Istočno Sarajevo. Vrijednost radova je 2,2 miliona  KM a novac su obezbijedili Vlada RS i Savjet ministara BiH.

Nastavljena je i realizacija druge faze izgradnje naselja "Andrićgrad", finansiranjem zanatskih radova na Pozorištu.

Otvorena su predstavništva RS u Sjedinjenim Američkim Državama i Grčkoj. Vlada je od 15. marta 2013. do 10. marta 2014. održala 51 redovu sjednicu, jednu tematsku, šest posebnih i 24 radno-konsultativne sjednice. U ovom periodu održane su i dvije zajedničke sjednice vlada RS i Srbije.

Stambeno zbrinjavanje

Za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u 2013. godini Vlada RS je izdvojila 9,9 miliona. U ovom periodu ukupno je zbrinuto 198 korisnika, a u toku je izgradnja 268 stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana