Kamp okupio novinare iz regiona i dijaspore: Očuvanje srpskog identiteta zajednički cilj

Danijela Bajić
Kamp okupio novinare iz regiona i dijaspore: Očuvanje srpskog identiteta zajednički cilj

VRNjAČKA BANjA - Njegovanje srpskog jezika, čuvanje kulture i tradicije, uz blagovremeno izvještavanje o ključnim nacionalnim pitanjima srpskog naroda gdje god da živi, trebalo bi da bude primarni zadatak novinara iz regiona i dijaspore.

Zaključak je to medijskog kampa pod nazivom “Jedinstveni gde god bili”, održanom u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom.

Umrežavanje, jedinstven pristup izvještavanju o ključnim nacionalnim interesima, širenje istine o Srbima samo su neke od tema o kojima je razgovaralo 16 novinara iz regiona i dijaspore.   

Koliko je život srpskog naroda u Hrvatskoj i na Kosovu težak, ali i samo iznošenje istine najbolje znaju novinarka radija Dunav iz Vukovara Mirjana Cvetković i novinar i voditelj radija Kosovska Mitrovica Filip Vučković.

Cvetkovićeva priča da je program radija Dunav kompletno posvećen Srbima u Hrvatskoj.  

- Uglavnom se bavimo lokalnim vijestima, ali slušaoce informišemo i o dešavanjima iz cijele zemlje. Međutim, naglasak je na srpskoj nacionalnoj pripadnosti. Teme su uglavnom vezane za politička pitanja Srba u Hrvatskoj, ali pričamo i o obrazovanju, kulturi i sportu - kazala je Cvetkovićeva. 

Dodala je da se radio Dunav samofinansira tako da imaju koliku-toliku slobodu izvještavanja. 

- Za sada funkcionišemo i nemamo nekih pritisaka sa strane. Šta će biti u narednom periodu, ni sama ne znam, sve zavisi od političke situacije, koja baš i nije sjajna - istakla je ona.  

Sličan položaj Srba je, prema riječima Vučkovića, i na Kosovu. On kaže da i novinari u Kosovskoj Mitrovici često nailaze na izazove. 

- Jedan od izazova jeste jezička barijera jer prištinske institucije nemaju obezbeđen prevod za novinare sa severa Kosova. To je jedan od glavnih problema. Postoje, naravno, i druge stvari, između ostalog, bezbednost novinara - priča Vučković.

Novinarka “Informera” Marija Stanković, koja je uglavnom zadužena za političke teme, kaže kako nastoje da izvještavaju što je više moguće o situaciji u regionu i širom svijeta.  

- Mediji imaju veoma veliki uticaj na to kako će narod očuvati identitet gde god se nalazili. Nacionalni interesi nisu samo mrtvo slovo na papiru, a tome bi mediji trebalo da daju na značaju i šire dalje - kazala je Stankovićeva.

Direktor Srpske radio televizije Podgorica Radosav Jokić istakao je da obrađuju teme koje interesuju srpsku zajednicu u Crnoj Gori, od istorije, nauke do sporta. 

- Naš program čine i priče koje bi mogle da zaustave medijski mrak i razbiju obruč koji je dugo godina ugrožavao ovu zajednicu, zbog čega nismo imali prostor da svijetu plasiramo bitne informacije - kazao je Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana