Još nisu sanirane sve posljedice zemljotresa u Kostajnici i Kozarskoj Dubici: Godina u hladnim kontejnerima

Milijana Latinović
Još nisu sanirane sve posljedice zemljotresa u Kostajnici i Kozarskoj Dubici: Godina u hladnim kontejnerima

KOSTAJNICA, KOZARSKA DUBICA - Hladne noći u kontejnerima koji su zamijenili tople domove, ispucali zidovi i česta podrhtavanja tla već godinu svakodnevica su mještana Kostajnice i Kozarske Dubice, među kojima su mnogi u lanjskom zemljotresu ostali bez krova nad glavom.

Razoran zemljotres jačine 6,3 po Rihteru na današnji dan prošle godine razorio je Petrinju i Baniju u Hrvatskoj, a tresao se i cijeli region. Najteže je bilo u opštinama koje graniče sa Hrvatskom, gdje se šteta mjerila milionima maraka. Ni godinu kasnije, uprkos zalaganjima nadležnih i pomoći koja je stizala sa svih strana, sve porodice ne čekaju Novu godinu pod svojim krovom.

Načelnik Kostajnice, Nikola Janjetović, ističe za “Glas” da je zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske, Vlade Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine obezbijeđen novac za obnovu porušenih objekata.

- Raspisali smo javni poziv na koji se prijavilo 470 lica, a do sada je realizovano oko 370 ugovora. Za manji broj fizičkih lica još čekamo dopunu dokumentacije, a kada to završimo onda slijedi pomoć i za privrednike i javne institucije - istakao je Janjetović.

Naglasio je da je među prioritetima bila obnova škola kako đaci ne bi zaostajali u savladavanju gradiva.

U ovoj opštini koja je smještena na svega 25 kilometara od Petrinje, epicentra razornog zemljotresa, sedam porodica i dalje stanuje u privremenom kontejnerskom smještaju.

- Raspisali smo tender za izbor izvođača radova za izgradnju tih sedam kuća. Novac je prebačen još u avgustu, ali moramo imati strpljenja i razumijevanja jer procedure su takve kakve jesu - poručio je Janjetović, podsjetivši da je šteta kada je riječ o stambenim objektima premašila sedam miliona maraka, a sve ukupno i s indirektnom štetom blizu 20 miliona. Naglasio je da strah nije prošao ni danas, te da ljudi reaguju i na najmanja podrhtavanja tla.

Ni Srednjoškolski centar u ovoj opštini nije u potpunosti obnovljen. Direktorka, Jelena Jaćimović-Janjetović, ističe da su se đaci u klupe vratili u martu, a tokom ljeta su, zahvaljujući donaciji Vlade Kantona Sarajevo, sanirali sve pukotine i krovnu konstrukciju.

- U toku je procedura javne nabavke kako bismo obnovili polovinu krova. Nažalost, nemamo novca za potpunu zamjenu. Osim toga, neuslovna je i fiskulturna dvorana za koju nemamo novac - rekla je Jaćimović-Janjetovićeva.

Taj dan kada se sve treslo i rušilo ostao je duboko urezan i u sjećanju Dubičana. Danica Kezić kaže za “Glas Srpske” da je bilo grozno.

- Zidovi i lusteri su se tresli da ne znam uopšte kako je kuća ostala čitava. Bilo je zemljotresa i prije toga, ali nikada nismo nešto tako doživjeli - rekla je Kezićeva. Iako nije ostala bez krova nad glavom oštećenja na kući ne daju da zaboravi taj strašan dan.

Prvi čovjek Kozarske Dubice, Radenko Reljić, kaže da im je Vlada Republike Srpske odmah doznačila interventnih 100.000 maraka.

- Odmah smo započeli procjenu štete i imali više od 780 zahtjeva građana koji su prijavljivali štetu. Stigla je i pomoć od Vlade Srbije i u prvom krugu podijelili smo građanima oko 500.000 maraka. Neki su odustali, neki nisu ispunili uslove, tako da ćemo ovih dana podijeliti ostali novac. Popravili smo nekoliko kuća i najvažnije je da niko nije ostao pod vedrim nebom - poručio je Reljić. Dodao je da obnovu čeka i zgrada u kojoj je smještena biblioteka, kao i lokalna radio-televizija.

 Vijećnica

U potresu je oštećena i Gradska vijećnica u Kostajnici koja je sagrađena prije 130 godina i jedan je od najstarijih objekata u toj opštini.

- S obzirom na to da je riječ o objektu koji je pod zaštitom, ne može se ni obnoviti kao drugi objekti. Ta zgrada se više neće moći koristiti kao poslovna zgrada i vjerovatno će u neko dogledno vrijeme služiti kao muzej - rekao je Nikola Janjetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana