Izložba fotografija i promocija knjige “Atanasije - jedan životopis”

Srna
Izložba fotografija i promocija knjige “Atanasije - jedan životopis”

GRAČANICA - U Galeriji doma kulture u Gračanici večeras je otvorena izložba fotografija blaženopočivšeg episkopa Atanasija /Jevtića/, autora jermonaha Teofila Petrovića i predstavljena knjiga “Atanasije-jedan životopis” episkopa zapadnoameričkog Maksima, bivšeg monaha Manastira Tvrdoš.

Govoreći o izloženim fotografijama, jeromonah Teofilo je rekao da su one svjedočanstvo posvećenosti vjeri i Svetoj Trojici, a posebno djeci.

“Pred vama je fotografsko putovanje podijeljeno u deset poglavlja vladike Atanasija koje su skupljene u Manastiru Tvrdoš i koje svjedoče o njegovom životnom putu”, rekao je jeromonah Teofil, naglašavajući da je vladika Atanasije na fotografiju gledao kao na svjedočanstvo-dokument o dešavanjima na ovim prostorima.

Vladika raško-prizrenski Teodosije rekao je da je vladika Atanasije srpski gorostas koji je obilježio vrijeme u kome je živio.

Vladika Teodosije je rekao da mora pomenuti i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, jer je, kako kaže, nemoguće govoriti o jednom, a ne pomenuti drugog.

“Njihove oči i lice više su govorili od njihovih reči, jer su oni živeli svoju veru kao pravi bogonosci. Privilegovani smo i blagosloveni što smo imali priliku da živimo sa njima, a njihov primer je bio i ostaje putokaz kojim putem da idemo i kojem cilju da težimo, a taj put je Hristov put, put golgote i onoga što posle dolazi - Vaskrsenja”, rekao je vladika Teodosije.

On je podsjetio da je vladika Atanasije nakon blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla najviše prepješačio Kosovom i da je živio Kosovom.

“Vldika Atanasije je živeo zavet Svetog Save, a onda i svih svetih koji su se posvetili Kosovu”, rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da je vladika Atanasije Kosovo doživljavao kao najsvetiju zemlju.

“Vladika je ostavio toliko dela da bih sa sigurnošću mogao reći da je živeo tri života ne bi mogao ostaviti toliko zavetnog”, istakao je vladika Teodosije.

Istakao je da je vladika Atanasije najviše pisao o Kosovu i da je imao ljubavi prema svakom ali je isto bio i voljen od svakoga.

Autor knjige “Atanasije - jedan životopis” episkop Maksim je istakao da je ova knjiga, koju je počeo da piše poslije upokojenja vladike Atanasija, samo dio duga tvrdoških monaha prema učitelju.

“Vladika Atanasije nije bio samo duhovnik, on je bio i književnik koji je imao samosvojstven stil”, istakao je vladika Maksim.

On je naveo da je vladika Atanasije stigao do svakog srpskog doma tokom rata u BiH i da je posjećivao linije oružanih sukoba.

Otvaranju izložbe i promiciji knjige prisustvovalo je brojno monaštvo i sestrinstvo, te princ Filip Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana