Institucije Srpske na raspolaganju domaćim i bjeloruskim privrednicima

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas da je spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Bjelorusije veoma skromna i da su institucije Srpske na raspolaganju domaćim i privrednicima iz Bjelorusije kako bi se ovi podaci poboljšali.

"Prostora i oblasti za međusobnu saradnju je mnogo i ovakvi sastanci treba da posluže da ti podaci u narednom periodu budu značajniji i veći na obostranu korist", rekao je Klokić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika banjalučke Područne privredne komore i privrednika sa predstavnicima Gomelske regije Bjelorusije.

On je ujedno čestitao na danas potpisanom sporazumu o saradnji između Područne privredne komore Banjaluka i Gomelske privredne i industrijske komore. Klokić je istakao da bi ovaj, kao i sporazum o saradnji između Univerziteta u Banjaluci i Državnog univerziteta Gomelske oblasti, trebalo da doprinesu jačanju spoljnotrgovinske razmjene Srpske i Bjelorusije. Predsjednik banjalučke Područne Privredne komore Goran Račić rekao je da Srpska nema razvijenu spoljnotrgovinsku razmjenu sa Bjelorusijom, koja iznosi oko 10 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom oko 25 odsto. "S obzirom na to da postoji dobra obostrana inicijativa, zadatak je da tu saradnju unaprijedimo.

Šansa za našu ekonomiju, posebno za prehrambenu i prerađivačku industriju je činjenica da je Bjelorusija izložena određenim sankcijama, a i ona je uvele sankcije i embargo zemljama koji su uveli njoj", naveo je Račić. Današnjem sastanku prisustvovao je i određeni broj bjeloruskih kompanija koje će imati razgovore sa domaćim kompanijama, a obići će i neke privredne kapacitete u Banjaluci.

Ambasador Bjelorusije za BiH Aleksandr Ponomarev potvrdio je da postoji uzajamni interes za saradnjom, dodajući da postoje dobre mogućnosti za zajedničku trgovinsku razmjenu.

On je naveo da su u posjeti privrednici iz bjeloruske Gomelske oblasti, koja je "najaktivnija oblast" u toj državi, izrazivši nadu da će obje strane iskoristiti potpisani sporazum Područne Privredne komore Banjaluke i gomelske privredne i industrijske komore koji treba da rezultuju brojnim ugovorima privrednika iz Srpske i Bjelorusije. Ponomarev je podsjetio da BiH nije uvela sankcije Bjelorusiji što otvara nove mogućnosti za robnu razmjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana