IDDEEA: Digitalnim uslugama do efikasnije administracije

Srna
IDDEEA: Digitalnim uslugama do efikasnije administracije

BANjALUKA - Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) pozvala je lokalne zajednice i javne institucije da podnesu zahtjev i potpišu sporazum o stalnom pristupu evidencijama koje vodi ova agencija, s ciljem olakšavanja administrativne procedure posredstvom elektronske razmjene podataka.

Iz IDDEEA ističu da ova usluga značajno smanjuje vrijeme obrade zahtjeva jer se pristup i razmjena podataka vrše elektronski u realnom vremenu - trenutno, čime se omogućava brže i efikasnije rješavanje administrativnih procedura.

U saopštenju napominju da svi gradovi, opštine i javne institucije koje žele na ovaj način ubrzati svoje poslovanje zahtjev za stalni pristup podacima mogu podnijeti pod uslovom da imaju valjan pravni osnov.

-Pored ove usluge, jedna od najznačajnih usluga koju je Agencija implementirala ove godine je elektronski potpis, dostupan svim građanima BiH -  navodi se u saopštenju IDDEEA.

Iz Agencije naglašavaju da uvođenjem e-servisa i elektronskog potpisa građani mogu obavljati poslove od kuće, što smanjuje potrebu za fizičkim odlaskom na šaltere.

-Upotreba elektronskog potpisa eliminiše potrebu za papirnim dokumentima, čime se smanjuju troškovi štampe i arhiviranja, a uz sve to, ova usluga pruža visok nivo sigurnosti i zaštite podataka, što je ključno u savremenom poslovanju - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana