Episkop Jefrem osveštao spomen-salu u kompleksu hrama Svete Petke

Srna
Foto: Srna

KOZARSKA DUBICA - Njegovo preosveštenstvo episkop banjalucki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen-hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici i osveštao novoizgradenu spomen-salu u kompleksu hrama posvećenu borcima 11. dubičke brigade Vojske Republike Srpske i pripadnicima policije.

Nakon liturgije, episkop banjalučki Jefrem uručio je arhijerejske gramate -ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Dušku Milunovicu i načelniku opštine Kozarska Dubica Radenku Reljiću za nesebičnu pomoć tokom obnove Spomen hrama Svete Petke i izgradnju crkvene sale.

U obraćanju vjernicima, episkop banjalučki Jefrem rekao je da je crkvena sala izgrađena trudom SPC i grada, a da je potrebna vjernicima i borcima koji su usamljeni i željni razgovora o svojim duhovnim i svakodnevnim potrebama.

Milunović je rekao novinarima da mu puno znači priznanje koje je dobio od vladike Jefrema.

- Učinili smo dosta na ovom prostoru. Izgrađen je spomen-kompleks, a nisam vidio u Republici Srpskoj da je napravljen na ovakav način, pored spomen-crkve koja čuva uspomenu na sve naše poginule borce, komšije, kumove, prijatelje, rođake. Ovdje je premješten i spomen-krst, a u posljednje četiri godine uradili smo i spomen-salu, podignutu u čast heroja 11. dubičke brigade i policije - izjavio je Milunović.

On je naglasio da će u spomen-sali, koja ima oko 180 mjesta, moći da se okupljaju pripadnici 11. dubičke brigade, policije, građani i vjernici za sve svetkovine.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je novinarima da će novoizrađena spomen-sala imati višestruku ulogu, kako u okviru crkve, tako i za Boračku organizaciju i građanstvo.

- Opština Kozarska Dubica je učestvovala u značajnoj mjeri u finansiranju izgradnje ovog objekta i mi ćemo i dalje finansirati našu crku - rekao je Reljić.

Paroh dubički Slobodan Malinović rekao je da su u Spomen-hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici, koji je osveštan 2009. godine, izgrađena dva predulaza koji su bili neophodni, a da je izgrađena nova spomen-sala.

- Današnjim činom osveštanja objekat je dat na upotrebu našem narodu. Koristiće ga i crkva, naša boračka organizacija za svoje potrebe, kao i vjerni narod - rekao je sveštenik Malinović.

Vrijednost radova na izgradnji spomen-sale i obnovi Spomen-hrama Svete Petke je oko 350.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana