Ekološka bomba tempirana na obali Une FOTO

Jelena Stanić
Foto: Dražan Pozderović

KOZARSKA DUBICA - Divlja deponija koja je nikla uz obalu Une, na lokaciji Botinac, u selu Jošik kod Kozarske Dubice, zdravstvena je, ali i ekološka prijetnja za mještane, koji tvrde da smeće istovara preduzeće “Komunalac”.

Iako mještani znaju za deponiju duže vrijeme, problem je eskalirao prije nekoliko dana, kada se smeće zapalilo. Ekipa “Glasa Srpske” posjetila je juče Botinac te se uvjerila da su strahovi Dubičana i te kako opravdani.

Dubičanin Nikola Zlojutro kazao je da su požar prvi primijetili ribari.

- Otišao sam i lično se uvjerio da je divlja deponija veličine oko 20 sa 40 metara, a dubine oko četiri metra. Vatra je tinjala sa unutrašnje strane nasipa uz Unu, a najgore od svega je što smeće istovaraju kamioni “Komunalca”, praktično na samu obalu rijeke. Smeće dovoze duži period, pale, te ga zatrpavaju šljunkom. To rade uglavnom noću. Da stvar bude još gora, rijeka Una, koja je dubički ponos, proglašena je 2019. godine Parkom prirode - rekao je Zlojutro za “Glas Srpske”.

Zlojutro, inače predsjednik Opštinskog odbora SDS-a, kazao je da je u Botincu zatekao kamion “Komunalca” kako istresa smeće, dok se u pozadini dimila deponija.

- Na teren su izašli i vatrogasci koji su samo napravili zapisnik. U svojstvu građanina sam prijavio opštinskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove postojanje divlje deponije, ali ništa nije urađeno o tom pitanju - naglasio je Zlojutro.

Dodao je da je na toj lokaciji strogo zabranjeno bacanje smeća.

- Prema mojim informacijama, “Komunalac” pravi još jednu divlju deponiju u gradu, gdje prepakuju i odlažu smeće - ispričao je Zlojutro dodavši da je tražio od vatrogasaca zapisnik od tog dana, ali da mu ga nisu dostavili.

Komandir Vatrogasne jedinice Kozarska Dubica Mirko Marin u telefonskoj izjavi potvrdio je “Glasu Srpske” da im je prijavljen požar na toj lokaciji te da su izašli na intervenciju. 

- Gorjela je neka piljevina, vjerovatno sa pilane. Uglavnom, radilo se o drvnom otpadu sa pilane - kazao je Marin. 

“Komunalac” bi trebalo da smeće odvozi na prijedorsku deponiju, jer Kozarska Dubica nema svoje odlagalište.

Direktor “Komunalca” Igor Savković u telefonskom razgovoru kazao je da ne može da odgovori na naša pitanja, jer je kod ljekara, te da ga pozovemo kasnije. Nakon toga se više nije javljao na telefonske pozive. U nastojanju da dođe do odgovora na pitanje ko je krivac za deponiju, ekipa “Glasa” posjetila je i firmu “Komunalac”. Rečeno nam je da direktor i pravnik nisu u Dubici, a da ostali zaposleni nisu ovlašćeni za davanje izjava.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić kazao je da je upoznat sa postojanjem divlje deponije i da su već preduzeti koraci za rješavanje problema.

- Dobio sam informaciju 23. septembra, a 27. septembra je izdat nalog “Komunalcu” za čišćenje deponije, a direktor me je obavijestio da su tamo već izvodili radove. Po završetku poslova trebalo je da sa komunalnom policijom postave žute trake kako bi bilo spriječeno dovoženje novog otpada - kazao je Babić dodajući da ne zna ko je odgovoran za stvaranje deponije.

Žuta traka juče prijepodne nije bila postavljena, ali nadležni su za to imali rok do kraja dana.

Toksične supstance

Iz Centra za životnu sredinu kazali su da su obaviješteni o divljoj deponiji na obali Une. Ističu da je ova deponija posebno problematična jer su toksične supstance iz otpada usljed požara prešle u vazduh, a kroz procjedne vode i u rijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana