Dani Srbije u Srpskoj: Jedinstvo kulturnog prostora s obje strane Drine

SRNA
Dani Srbije u Srpskoj: Jedinstvo kulturnog prostora s obje strane Drine

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je večeras da preplitanje manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" i "Dani Srbije u Srpskoj" govori o ukrštanju kulturnog stvaralaštva dvije zemlje i jedinstvenom kulturnom prostoru srpskog naroda sa dvije strane Drine.

- Kultura i umjetnost na najbolji način govore da granica ne postoji, rekla je Stojičićeva uoči projekcije filma "Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića" u Narodnom pozorištu Srpske, koja je organizovana u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj".

Ona je navela da je kulturna scena Republike Srpske sve više prisutna u Srbiji, a da je istovremeno sve ono što se predstavlja na kulturnoj sceni Srbije često dostupno i u Srpskoj.

- Mostovi na Drini su simbol spajanja, napretka i saradnje, nikako razdvajanja. Ta moćna rijeka svojom snagom poziva na zajedničko djelovanje na svim poljima, šaljući poruku da je jedinstvo srpskoga naroda garancija za njegov opstanak na ovim prostorima, poručila je Stojičićeva.

Ona je zahvalila Vladi i Ministarstvu kulture Srbije, sa kojima postoji odlučnost da dosadašnja uspješna i plodonosna saradnja bude dodatno unaprijeđena.

- Znatna saradnja u oblasti ekonomije, zdravstva, a nadasve obrazovanja, nauke i kulture dokaz je zajedništva i potrebe da jedni drugima budemo što bliži u ovim složenim vremenima, ocijenila je Stojičićeva.

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković izjavio je da je čast učestvovati u manifestaciji koja istovremeno prikazuje, slavi i doprinosi jedinstvu srpskog naroda na najljepši mogući način.

Selaković je ocijenio da je srpski narod bio podijeljen vidljivim i nevidljivim barijerama, te poručio da su Srbi s obje strane Drine stradali zato što su bili svjesni svog identiteta i nisu ga dali ni za šta.

- Zbog duga prema onima koji više nisu sa nama, i još više prema onima koji tek dolaze, moramo njegovati kulturu pamćenja koja će nas povezivati odakle god da potičemo i gdje god da živimo, naglasio je Selaković.

On je podsjetio da, zahvaljujući inicijativi predsjednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, postoji zajednički kalendar u kojem su upisani najvažniji događaji istorije srpskog naroda.

Film "Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića" je restaurirana verzija dokumentarno-reportažnog filma koji su snimili Britanci Arnold Miur Vilson i Frenk Storm Meteršo u septembru i oktobru 1904. godine, povodom krunisanja novog srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića u Beogradu.

Tradicionalna manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, donosi i ove godine bogat program sa 60 aktivnosti 14 ustanova kulture iz Srbije, koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana