Cvijanovićeva i Tomaš posjetili siranu „Milanković“ u Palačkovcima i pogon fabrike "Sanino"

Srna
Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš posjetili su danas Siranu "Milanković" u Palačkovcima za koju su se saglasili da je primjer uspješnog malog biznisa.

"Naši privrednici godišnje ostvare prihod veći od 800 miliona KM, izvoz iznad 250 miliona KM i što je posebno važno reći da postoji značajan broj velikih privrednih subjekata kao što je `Sanino` koji smo danas takođe posjetili", rekao je Tomaš novinarima.

Saradnju sa republičkim vlastima je ocijenio odličnim, istakavši da je na podrčju ove lokalne zajednice u posljednjih pet godina realizovano više od 80 projekata ukupne vrijednosti 10.100.000 KM koji su bili podrška viših nivoa vlasti.

Kao jedan narednih važnih projekata koji će biti realizovan u saradnji sa republičkim institucijama, Tomaš je najavio izgradnju potrebne infrastrukture za poslovnu zonu Vijaka.

"Vlada Srpske i kabinet predsjednika Srpske su prije mjesec dana opštini Prnjavor odobrili 800.000 KM za realizaciju ovog projekta. Početak izgradnje podrazumijeva prije svega izgradnju kružnog toka na izlazu sa auto-puta `9.januar` nakon čega ćemo raditi na popunjavanju poslovne zone putnom infrastrukturom", rekao je Tomaš i dodao da opština ima obezbijeđena sredstva i za izgradnju Sportske dvorane.

Vlasnik Sirane Dalibor Milanković rekao je da su zadovoljni plasmanom svojih proizvoda koji se rade prema tradicionalnoj domaćoj recepturi, te je dodao da je u planu, ukoliko poslovno okruženje dozvoli, proširivanje kapaciteta i povećanje obima prerade mlijeka.

"Trenutno dnevno prerađujemo 1.000 litara mlijeka, a procjena je da sa postojećom opremom možemo prerađivati oko 5.000 litara mlijeka", rekao je Milanković.

U Sirani je trenutno zaposleno osam radnika i oko 30 kooperanata, a u proizvodnom asortimanu se nalazi osam proizvoda

Ranije, danas, Željka Cvijanović obišla je pogon fabirke "Sanino" u Prnjavoru, u kojoj, kako je rekla, vrijedne ruke radnica, proizvode obuću za neke od najvećih svjetskih brendova.

"Drago mi je što čujem da postoji veliki interes stranih partnera za povećanjem obima proizvodnje, što dovoljno govori o kvalitetu i pouzdanosti, a uz to podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta", napisala je Cvijanovićeva na "Instagramu".

Zadatak institucija na lokalnom i republičkom nivou, kako je istakla, jeste da im se u tome pomogne i da se pivrednicima obezbijede uslovi za što bolje i uspješnije poslovanje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana