Božić milošću ispunjava srca i u najtežim vremenima

Jelena Stanić
Božić milošću ispunjava srca i u najtežim vremenima

BANjALUKA - Vjernici katoličke vjeroispovijesti okupili su se u petak na misama ponoćkama širom Srpske i BiH kako bi uz molitvu dočekali najradosniji hrišćanski praznik Božić, koji su u subotu uz bogatu trpezu proslavljali sa najmilijima u svojim domovima.

Rođenje Isusa Hrista simbol je ljubavi, mira i praštanja, te su sa tim željama u mislima mnoge domaćice s ljubavlju u petak pripremale posnu hranu za Badnje veče. Tako je bilo i u domu Banjalučanke Svjetlane Crnogaća, koju smo nakratko prekinuli dok je hitala da na vrijeme pripremi posnu trpezu prije nego što sa članovima porodice ode na misu.

- Nakon večere idemo na ponoćku, gdje pjevamo božićne pjesme i veselimo se rođenju Isusa Hrista. Zbog pandemije ranije počinje misa, ali to ne umanjuje njenu ljepotu i božićnu radost - rekla je Crnogaća za “Glas Srpske”, ispričavši kako teku pripreme za Božić, koji, kako je dodala, slave i u januaru. Nakon crkve, kaže ova vrijedna domaćica, vraćaju se kući, a ona nastavlja sa pripremama za božićnu mrsnu trpezu.

- Sprema se sve, od supe, sarme, pečenice, raznih salata, do sitnih kolača i torti. Poštujući običaje, u subotu ćemo suprug, ja, sinovi, snahe i unučad da se pomolimo Bogu, zapalimo svijeću i zajedno sjednemo za trpezu - kazala je Crnogaća, ističući da će se, kao i ranijih godina, kuća ispuniti ljubavlju i srećom. Božić, kaže Svjetlana, slave tri dana, s tim da prvi dan ne idu iz kuće nego ga praznuju u krugu najuže porodice.

- Iz sveg srca želim da se pandemija što prije završi, jer sreća je veća kad se dijeli - rekla je Crnogaća. Uz srećan Božić svima koji slave, ona je najprije poželjela zdravlje, mir i sreću koji su prijeko potrebni u najtežim vremenima.

I njena sugrađanka Svjetlana Valentić Lazić u petak se spremala da sa suprugom i djecom krene na večeru kod njenih roditelja.

- Umjesto hrastovog badnjaka, mi donosimo lijesku, a majka novčićima i bombonama zaspe onog ko je unese u dom. Nakon pijukanja, obavimo večeru i ostatak večeri provedemo u razgovoru - kazala je za “Glas” Valentić Lazić, dodajući da su sloga i razumijevanje najbitniji ne samo za vrijeme praznika, nego svaki dan. Kako kaže, ako ima sloge, ni ljubavi ne manjka.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u petak je vjernicima uputio božićnu poruku, te ih podstakao da budu otvoreni za mir koji donosi Isus Hrist.

- Da bi taj mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje. U tom duhu vam želimo čestiti Božić, koji će ispuniti milošću srca vaša, da vjera bude radosno doživljavanje Isusovog rođenja - poručio je Puljić. On je u tradicionalnoj božićnoj čestitki istakao da nema obnove u Hristu tamo gdje vladaju oholost, bahatost i sebičnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana