Blagojević: Federalna rezolucija bez pravnog osnova

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Rezolucija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) kojom su osuđene odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, lišena je svakog pravnog osnova, rekao je Srni profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

„Ta rezolucija je lišena svakog pravnog osnova jer su sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH“, rekao je Blagojević. On je istakao da Ustav BiH nijednom odredbom ne zabranjuje entitetu da se povuče iz svakog sporazuma o prenošenju nadležnosti i time vrati svoje ustavne nadležnosti.

„Za takve odluke entiteta Ustav BiH, takođe, nijednom svojom odredbom ne naređuje entitetu da za to vraćanje treba pribaviti saglasnost institucija BiH ili institucija drugog entiteta“, rekao je Blagojević. Prema tome, ističe Blagojević, Ustav BiH, a to znači ustavni poredak, ne zabranjuje entitetu da učini ono što sada čini Narodna skupština Republike Srpske.

„Nijedna odluka Narodne skupštine Republike Srpske nije napad na ustavnopravni poredak“, rekao je Blagojević. Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je sinoć „rezoluciju kojom su osuđene odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, uz tvrdnju da se time atakuje na ustavnopravni poredak BiH“. Za rezoluciju, koju je predložio Klub poslanika SDA, nije glasao poslanički klub HDZ-HNS obrazloživši da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da izlazi iz ustavnih okvira FBiH, odnosno BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana