Besplatni preventivni pregledi povodom Svjetskog dana srca

Srna
Besplatni preventivni pregledi povodom Svjetskog dana srca

BIJELjINA - Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, u centru Bijeljine danas su organizovani besplatni preventivni pregledi za građane i promovisan je zdrav način života.

„Kardiovaskularna oboljenja vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, to su moždani i srčani udari, a oko 80 odsto prijevremenih smrti može se spriječiti ukoliko korigujemo faktore rizika i na vrijeme liječimo takve pacijente“, rekla je novinarima predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Milica Lovrić.

Prema njenim riječima, slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je „Koristimo srce za akciju“, što je poziv da ljudi više vode računa o zdravlju i preduzmu preventivne korake.

Lovrićeva je navela da zdrav način života podrazumijeva uravnoteženu ishranu, podizanje stepena fizičke aktivnosti, smanjenje unosa duvana i alkohola, kao i obavljanje preventivnih pregleda.

Nečelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja u Bijeljini Zoran Vasilić istakao je da ova zdravstvena ustanova cijele godine radi na prevenciji i ranom otkrivanju oboljenja i pohvalio saradnju sa bijeljinskom bolnicom kada se kod pacijenata otkrije povećan rizik.

„Bitno je da vodimo računa o zdravlju, da korigujemo faktore rizika i da idemo na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se zdravlje sačuva“, rekao je Vasilić.

Obilježavanje Svjetskog dana srca organizovali su Dom zdravlja i Bolnica „Sveti vračevi“ u Bijeljini u saradnji sa Udruženjem kardiologa Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana