AMUS u 2021. godini bilježi značajne rezultate

Zakupljen prostor
AMUS u 2021. godini bilježi značajne rezultate

SARAJEVO - Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) za 2021. godinu ostvarila je rast prihoda od čak 24 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Pored navedenog, u AMUS-u ističu da su tokom 2021. godine isplatili tantijeme autorima, stranim kolektivnim organizacijama. Nisu ignorisane ni obaveze prema državi, budući da je u budžete svih nivoa (BiH, entitetski, kantonalni) AMUS uplatio direktne i indirektne poreze u ukupnom iznosu od 1.310.000 KM.

- Iako živimo u vrijeme kada je pandemija narušila mnoge aktivnosti, institucije koje pomno brinu i predano rade bilježe rezultate, a AMUS je jedna od njih. Kraj godine i bilans uspjeha donose potvrde predanog rada.

Protekla godina je donijela mnoge nedaće na polju autorskih ostvarenja, međutim, mi smo predano radili i stvarali okolnosti koje su doprinosile našem članstvu. Sigurno je da bi stvari izgledale drugačije i mnogo bolje da nije bilo "kovid" pandemije, ali smo nastojali da se prilagodimo okolnostima. Naš jedini cilj je konstantno uspostavljanje sistema i društva koje poštuje autorska muzička djela, a rezultati su neminovni -  navode iz AMUS-a.

Za AMUS je 2021. godina - godina uspjeha.

Osim redovnih aktivnosti, ova institucija je tu godinu proglasila Godinom klasične muzike i napravila najznačajniji pomak za kompozitore klasične muzike. Muzički znalci okarakterisali su taj doprinos istorijskim.

- Njegovati i širiti autorsko muzičko stvaralaštvo naša je misija. Autorstvo je specifičnost koja opisuje svako društvo. Komunicira osobnosti naroda i njenih savremenika. To je umijeće pojedinaca koji svoju unutrašnjost dijele sa svima. Zato smo mi odlučni da stvaramo okolnosti koje će autore činiti zadovoljnim i inspirisanim za dalji rad - poručuju iz AMUS-a.

Poželjeli su sretnu Novu godinu svim autorima, stvaraocima.

- Za posebnu zahvalnost što svaka Nova godina donosi nova očekivanja, zato želimo da 2022. bude upravo godina velikih djela! Tako ćemo je najaviti i poželjeti da bude uspješna svim autorima. Ističemo da će tantijema članovima AMUS-a za drugu polovinu 2021. godine biti isplaćena u drugoj polovini januara - istakli su u AMUS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana