Zvono zvoni za desetak đaka u nekim područnim odjeljenjima u RS

Milijana Latinović
Zvono zvoni za desetak đaka u nekim područnim odjeljenjima u RS

Banjaluka - U mnogim područnim odjeljenjima, udaljenim i po nekoliko desetina kilometara od centralne škole, školska zvona zvone za svega desetak osnovaca, a u nekima je taj broj dvostruko manji.

Tako je u više od trećine područnih odjeljenja dnevnik spao na desetak i manje đaka.

- Od 499 područnih odjeljenja u Srpskoj, deset učenika i manje ima čak 141 odjeljenje - rekli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Nastavu u područnom odjeljenju "Kmećani" koje pripada OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu pohađaju svega četiri đaka od prvog do petog razreda.

- Učitelj koji radi u ovom odjeljenju svoje znanje i iskustvo prenosi na đake koji nastavu pohađaju u kombinovanom odjeljenju. Nastava je kvalitetna, ali su djeca uskraćena za vannastavne aktivnosti i druženje - kazao je direktor škole Nenad Mihajlović.

On je istakao  da je bilo predloženo da djeca pređu u centralnu školu, ali je zbog velike udaljenosti teško bilo organizovati prevoz za đake.

- Iako su malobrojni, đaci su mnogo uskraćeni u odnosu na njihove vršnjake u centralnoj školi. Ipak, djeca iz ovog odjeljenja su uglavnom bila učenici generacije po završetku osnovne škole - dodao je Mihajlović.

U područnom odjeljenju "Gornja Jurkovica" koje pripada OŠ "Vuk Karadžić" u Gradišci, nastavu pohađaju svega tri đaka, dva prvačića i jedan učenik trećeg razreda. Iako im nije lako da rade u ovakvim uslovima u njihovom dnevniku nižu se samo petice.

- Po svom uspjehu u redovnim nastavnim aktivnostima ova djeca ni u kom slučaju ne zaostaju za svojim vršnjacima u brojnijim odjeljenjima - rekla je direktor škole Biljana Barać.

Dodaje da već godinama postoji praksa da se đaci iz drugih škola druže bar jednom mjesečno i organizuju sportske igre.

- U kombinovanim odjeljenjima vladaju prijateljski odnosi između  učenika i učitelja, nema stida i djeca su slobodna da pitaju sve što ih interesuje, a rezultati u nastavi su dokaz njihovog truda - dodala je Baraćeva.

Naglašava da je najbolja učenica prošle godine bila upravo đak iz ovog područnog odjeljenja. Ona ističe da pored ovog odjeljenja, škola ima i područno odjeljenje "Cimiroti" sa šest đaka.  Ogromna školska zgrada u selu Prelovo kod Višegrada gotovo je opustjela, a u dnevniku pišu imena samo tri đaka.

Bilo je upisano pet učenika, ali su se roditelji dvoje njih odselili u Bijeljinu. Tako je "knjiga spala na tri slova".

U ovoj školi kažu da je najteže organizovati nastavu fizičkog vaspitanja. Nekada je ova škola brojala više od 1.500 đaka, a nastava se organizovala u tri smjene.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da je krajem školske 2014/2015. godine sa radom prestalo deset područnih odjeljenja, koja nisu imala nijednog ili su imala jednog ili dva učenika, a da radi  počelo je samo jedno područno odjeljenje u Modriči.

 Prvačići

Broj đaka upisanih u prvi razred ove godine veći je u odnosu na školsku 2014/2015. godinu.

Prvi put u školske klupe ove godine sjelo je 10.517 prvačića, dok je lani taj broj iznosio 10.505 đaka. Ipak, seoske škole su sve praznije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana