Žene stub poljoprivrede

Milijana Latinović
Žene stub poljoprivrede

Banjaluka - Od 28.914 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, nosioci 4.018 njih su žene, a mnoge pripadnice nježnijeg pola upravljaju zadrugama i udruženjima i doprinose razvoju poljoprivrede.

Ovo su rezultati programa "Podrška razvoju ženskog preduzetništva u okviru agrobiznisa", koji je realizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Program je realizovan u periodu od 2011. do 2015. godine, a obuhvatio je niz mjera za postizanje ravnopravnosti polova u oblasti poljoprivrede.

- Realizacijom ovog programa povećana je uključenost žena u udruženja i zadruge. Povećana je informisanost žena u ruralnim područjima o mogućnostima korišćenja podsticaja, a osnovane su i tri ženske zadruge - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Zahvaljujući ovom programu Udruženje žena "Hercegovka" iz Nevesinja pokrenulo je plantažni uzgoj ljekobilja.

- Više od 60 članica našeg udruženja prošlo je edukaciju za berbu i sušenje ljekobilja, a Ministarstvo nas je podržalo prilikom osnivanja kancelarije i pokretanja proizvodnje - kazala je predsjednik Udruženja Aleksandra Kravić.

Istakla je da su na poljima u Nevesinju zasadile šest dunuma lavande, a za tri godine očekuju prvu veću berbu.

- Planiramo na proljeće da zasadimo matičnjak i mentu na četiri hektara - dodaje Kravićeva.

Uzgoj ljekobilja nije jedina aktivnost Udruženja "Hercegovka". Vrijedne ruke ovih Nevesinjki izrađuju ručne radove pletenjem i heklanjem, a neke se bave i tehnikom dekupaža. Svoje proizvode izlažu na sajmovima.

Žene okupljene u Udruženju žena "Previja" iz Ribnika već tri godine bave se proizvodnjom domaćih likera, džemova, ali i ručnim radom. Kažu da se do tržišta dolazi teško, a svoje proizvode uglavnom rasprodaju na sajmovima.

- Zahvaljujući programu Ministarstva poljoprivrede prošle smo obuku za hortikulturu, a neke od članica počele su da se bave uzgojem cvijeća - kazala je potpredsjednik udruženja Anđa Ćulum.

FIGAP program

Cilj programa Finansijski mehanizam za implementaciju Džender akcionog plana BiH (FIGAP) je da obezbijedi buduću održivu implementaciju Džender akcionog plana BiH, što podrazumijeva da je koncept ravnopravnosti polova prihvaćen u svim sektorima društva i na svim nivoima vlasti.

Rezultati programa

Formirano 69 udruženja žena

Veći broj žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava

Više žena u organima upravljanja zadruga i udruženja

Organizovane tri ženske zadruge

Žene obučene za pisanje projekata

Više samozaposlenih žena

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana