Vrijeme donosi zdravstvene tegobe Fočacima

Radmila Đević
Vrijeme donosi zdravstvene tegobe Fočacima

Foča - Umor, promjene raspoloženja, glavobolja, nesanica, reumatske tegobe i bolovi u mišićima najčešći su simptomi na koje se ovih dana žale Fočaci, a ljekari ističu da na njihov nastanak veliki uticaj imaju nagle promjene vremena.

Ljekari kažu da se stanovništvo uglavom samo nosi sa ovim tegobama, ali da ipak bilježe više hitnih intervencija.

- Naročito astmatičari loše reaguju na ova kolebanja vremena. Imali smo više intervencija nego što je uobičajeno za ovo doba godine. Osim astmatičara, ugroženi su i srčani bolesnici - rekao je načelnik Službe hitne pomoći Igor Kapetanov.

Red kiše, red sunca, jednog dana pet, drugog već 15 stepeni Celzijusa, sve to uzima danak kada je u pitanju zdravlje stanovništva. Na brze i učestale promjene vremena nisu otporni ni zdravi građani. Ljekari upozoravaju da su i mladi i stari suočeni sa različitim tegobama.

- Uglavnom se radi o otežanom disanju, promjeni raspoloženja i zamaranju, a kako se bliži proljeće, za ovo doba godine je karakterističan i proljećni umor - dodao je Kapetanov.

I dok ljekari savjetuju pacijentima da redovno uzimaju terapiju i da budu fizički aktivni, Fočaci se različito nose sa promjenama vremena.

- Ja sam astmatičar, pa se osjećam vrlo loše ovih dana. Guši me, a koliko vidim, svi se žale na prehladu i grip. Teško je ovo podnijeti - kaže Borivoje Kovačević.

Njegov sugrađanin Radoje Kunarac odlučio je da sam pronađe rješenje za tegobe.

- Sam sam sebi doktor. Imam svoje metode, a čak sam ubijeđen da posjedujem bioenergiju. Preventiva je za mene najbitnija. Prilagodim se, pa ovakve promjene lakše premostim - priča Kunarac.

Dok jedni vjeruju u bioenergiju, mladi se okreću devizi "U zdravom tijelu zdrav duh". Na ulici smo zatekli studenta Aleksu Vukovića iz Podgorice koji vožnjom bicikla čuva zdravlje i održava kondiciju.

- Ovo vrijeme mi ne smeta, pribjegavam fizičkim aktivnostima i smatram da za to uvijek treba naći vremena - kaže Vuković.

U apotekama kažu da građani najčešće traže preparate za jačanje imunološkog sistema i saniranje prehlade.

- Zbog naglih promjena vremena zapažamo povećan broj pacijenata koji se žale na simptome prehlade, gripa, glavobolje, ali i alergijskih reakcija - rekla je magistar farmacije u apoteci "Beti" Jelena Popržen.

Savjeti ljekara

- Boravak u prirodi

- Uredan san

- Povećati unos voća, povrća i tečnosti

- Redovno uzimati propisane lijekove

- Izbjegavati stresne situacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana