Vlasenica: Hitna pomoć ne ide u sela

Milijana Latinović
Vlasenica: Hitna pomoć ne ide u sela

Vlasenica - Pravdajući se da ih niko nije zvao u noći kada se u automobilu na putu ka Domu zdravlja porodila Dragica Mišić, direktor ove zdravstvene ustanove Gordana Bajić rekla je da sve i da su primili poziv, ekipa Hitne pomoći ne može ići do sela udaljenog oko 15 kilometara.

To je razlog što su zdravstvena zaštita Mišićevoj i njenoj bebi, kao i presijecanje pupčanika, pruženi tek po dolasku u Dom zdravlja Vlasenica.

Na sreću, u nemiloj situaciji se našao komšija Miroslav Nikolić, koji je s prijateljem otišao u selo po Mišićevu i njenog supruga čim je primio poziv, pa se zahvaljujući njemu sve se dobro završilo.

Međutim, i suprug porodilje, kao i komšija koji ih je vozio, ističu da su više puta pozivali Službu hitne pomoći, ali im niko na pozive nije odgovarao. S druge strane, u vlaseničkom Domu zdravlja tvrde da poziva nije ni bilo.

- Glavna sestra je provjerila propuštene pozive u mobilnom telefonu i ne postoji nikakav trag da su zvali. Ipak, ja ljudima vjerujem da su zvali, iskreno da vam kažem, šta će drugo raditi suprug žene koja se porađa nego zvati. Vjerovatno su zvali na 124, otkud znam - rekla je Bajićeva.

Dodaje da ne može Hitna u tri sata noći ići po pacijenta u zabačeno selo, udaljeno 15 kilometara, već da samo vozač i sestra mogu krenuti u susret pacijentu.

Na pitanje šta da rade mještani iz okolnih sela ako im zatreba hitna medicinska pomoć i ako nemaju nikoga da ih vozi ni do pola puta, samo su kratko odgovorili.

- Rekla sam vam sve što sam imala u vezi sa ovim slučajem - kazala je Bajićeva.

Međutim, pojedini mještani tvrde da ovo nije prvi put da Hitne pomoći nema onda kad je najviše trebaju. U avgustu 2014. godine posjetilac marketa "Zvorničanka" u Vlasenici Petko Cvijetić doživio je moždani udar. Zaposleni u marketu tvrdili su da su pozivali Hitnu pomoć, ali im je navodno rečeno da nema goriva ni vozača. Oni su ispričali da je pacijent preminuo čekajući vozilo Hitne pomoći.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da opština ili grad osnivaju domove zdravlja koji pored usluga timova porodične medicine pružaju i usluge hitne medicinske pomoći.

- Domovi zdravlja su dužni da na teritoriji svoje opštine organizuju pružanje hitne medicinske pomoći tokom 24 časa, kao i usluge transporta oboljelih i povrijeđenih lica sa prvog na drugi nivo ostvarivanja zdravstvene zaštite - rekli su u Ministarstvu.

Plate

Izvori "Glasa Srpske" ističu da situacija u Domu zdravlja u Vlasenici nije nimalo sjajna, te da zaposlenima u ovoj ustanovi kasni šest plata. Direktor ove zdravstvene ustanove dr Gordana Bajić nije htjela da razgovara o stanju u Domu zdravlja.

- To vam ne moram ništa reći, to nema veze sa događajem za koji ste pitali - kratko je odgovorila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana