Vjetar Tjentištem nosio miris ajvara

Radmila Đević
Vjetar Tjentištem nosio miris ajvara

Foča - Ni kiša, ni vjetar nisu spriječili da juče Dolinom heroja na Tjentištu zamiriše domaći ajvar, koji su po staroj, provjerenoj recepturi spremali zaposleni u NP "Sutjeska" na drugoj "Ajvarijadi", manifestaciji kojom ta javna ustanova nastavlja lani pokrenutu kampanju "Zdrava hrana - Sutjeska".

Varjače, šerpe i tajne sastojke ukrstile su kuvarice i radnice restorana "Komlen" zajedno sa ostalim kolegama, vješto spremajući omiljenu zimnicu. Kvalitetna crvena i zelena paprika, patlidžan, ulje i začini sastojci su od kojih nastaje vrhunski domaći ajvar. Konzervans i vještački dodaci nisu potrebni, ali je ključno duže kuvanje na tihoj vatri, otkrile su kuvarice.

- Papriku i patlidžan obarimo, sameljemo, a potom sve stavljamo u šerpu, uz začine i sastojke i kuvamo na laganoj vatri oko tri sata ili više. Kada se kašika, prilikom miješanja, odvaja od šerpe to je znak da je ajvar gotov - objašnjava kuvarica Bojana Tomović. Zorica Baucalo dok miješa svoj ajvar ističe da je bitno imati kvalitetnu papriku, a hibridi ne dolaze u obzir.

- Dobra paprika je pola ajvara, ostalo je umijeće kuvara - priča Baucalo. Kuvarica Svjetlana Zečević kaže da je za spremanje ajvara najvažnija raspoložena domaćica.

- Osim toga, ajvar se mora dobro ukuvati, da bi poslije mogao da stoji. On je i najbolji kad malo odstoji, tada sva punoća i slast dođu do izražaja - priča Zečevićeva.

Zoranka Rašević, radnica NP "Sutjeska", kaže da je ajvar sa Sutjeske kvalitetan, jer ga prave od domaće paprike, po recepturi koja se prenosi sa koljena na koljeno.

- Od jedne šerpe sastojaka dobije se od 12 do 15 kilograma ajvara. Obično sve to ide u plasman i vrlo brzo nam ponestane - priča Raševićeva.

Kupaca i degustatora domaćeg ajvara bilo je na pretek.

 - U prolazu sam i odlučio sam da stanem i probam ajvar. Ja takođe pravim domaći ajvar i malo je drugačiji, ali ovaj je vrhunskog kvaliteta i ukusa - oduševljeno kaže Beograđanin Branko Božinović. Domaću kuhinju pohvalila je i Dragana Živković iz Pala.

- Čini mi se da bolji ajvar nisam ni probala. Svi ostali proizvodi su takođe dobri, vidi se da je to sve od domaćih sastojaka i proizvoda. Vrlo često svratimo ovdje, kuhinja je odlična - kaže Živkovićeva.

Direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović je istakao da je "Ajvarijadom" nastavljena promocija zdrave hrane i tradicionalnih proizvoda ovog kraja.

- Ove proizvode najviše traže strani turisti, jer ih nemaju u svom okruženju, ali traže ih i domaći gosti, jer znaju da vrijede, kako za degustaciju tako i za kupovinu - istakao je Pavlović.

Zimnica

Osim ajvara u NP "Sutjeska" vrijedne ruke spremaju i ostalu zimnicu. Sokovi od borovnice i brusnice, domaće salate, džemovi, turšije i brojni tradicionalni proizvodi samo su dio bogate ponude nastale u okviru lani pokrenute kampanje "Zdrava hrana - Sutjeska".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana