Višegrad: Mali most nikao uz veliku ćupriju

R. T.
Višegrad: Mali most nikao uz veliku ćupriju

Višegrad - Neimari turske firme, koji saniraju čuveni most Mehmed-paše Sokolovića, novim tehničkim rješenjem iznenadili su Višegrađane, jer su na lijevoj obali Drine izgradili mini-ćupriju.

Novi most od sedre nastao je na rampi na potoku Osojnica, gdje su građevinari u toku sanacije ćuprije na Drini, pored jednog koji je bio u funkciji, otvorili još dva muljem, zemljom i šljunkom zatrpana okna. Ovaj dio velikog starog mosta ima izgled male ćuprije okrenute prema Drini. Majstori za mostove iz Turske su na početku i na kraju malog mosta postavili stubove od sedre, koji označavaju njegov početak i kraj kao što je to učinjeno i sa starom ćuprijom.

Stariji Višegrađani se sjećaju da je sličan stub, koji je ličio na krajputaš, bio na početku mosta Mehmed-paše Sokolovića u uglu sadašnje ljetne bašte hotela "Andrićev konak". Drugi, koji je bilježio kraj ćuprije, bio je iza ušća osojničkog potoka na mjestu današnjeg semafora. Ovi stubovi su vremenom srušeni i nikad nisu obnavljani.

Na starim fotografijama ćuprije iz austrougarskog perioda nije vidljivo da je mali most na rampi ćuprije posebno obilježen niti o tome postoji neki zapis.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana