Veći podsticaji i mogućnost izvoza

D. J.
Veći podsticaji i mogućnost izvoza

Srbac - Vlada RS je opredijeljena da poveća izvoz pilećeg mesa zbog čega bi i podsticaji za ove namjene dogodine trebalo da budu veći, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić.

On je u petak obišao pogon "Perutnine" Ptuj u Poveliču kod Srpca gdje je razgovarao sa predstavnicima Udruženja živinara RS o poboljšanju njihovog položaja.

- Naši proizvodi od pilećeg mesa već imaju otvoreno tržište prema zemljama u okruženju. Tendencija je da se još širimo, pa čak i prema Ruskoj Federaciji koja je pokazala zainteresovanost. Imamo kapacitet da godišnje plasiramo 20.000 tona pilećeg, goveđeg i svinjskog mesa i mesnih prerađevina na evropsko tržište - istakao je Mirjanić.

On dodaje da će resorno ministarstvo u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH u što kraćem roku preduzeti potrebne mjere da živinarski objekti u primarnoj proizvodnji i preradi zadovolje stroge evropske kriterijume.

Direktor Udruženja živinara RS, Nebojša Rakić, rekao je da je komisija EU nedavno obišla pogone "Perutnine" Ptuj u Srpcu i "Agreksa" u Donjim Žabarima i iznijela nekoliko manjih primjedbi koje bi trebalo da otklone do januara iduće godine kako bi se stvorili potrebni uslovi za izvoz. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana