Učionice u osnovnoj školi u Šekovićima danima hladne

Milijana Latinović
Učionice u osnovnoj školi u Šekovićima danima hladne

Šekovići - Učenici Osnovne škole "Jovan Dučić" u opštini Šekovići već 15 dana se smrzavaju u hladnim učionicama zbog čega će od ponedjeljka biti obustavljena nastava.

Potvrdila je ovo juče direktor škole Milica Vasilić dodajući da se nastava odvija u otežanim uslovima od 25. februara kada je došlo do kvara na sistemu grijanja.

- Došlo je do pucanja kotla koji je nemoguće više popraviti, a peći su stare najmanje 12 godina. Moraćemo privremeno da obustavimo nastavu dok se ovaj problem ne riješi -  rekla je Vasilićeva.

Dodaje da su o ovom problemu odmah obavijestili načelnika opštine i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, ali rješenja još nema.

- Iz resornog ministarstva smo dobili usmenu saglasnost da nastavu izvodimo na skraćenim časovima u trajanju od 30 minuta, dok iz opštine nema nikakvog odgovora - rekla je Vasilićeva.

Ističe da je na jučerašnjoj sjednici odjeljenjskog vijeća donesena odluka da zbog veoma niskih temperatura u učionicama od ponedjeljka nastava bude obustavljena.

Vasilićeva kaže da je usljed otežanog izvođenja nastave povećan i broj izostanaka.

- Djeca dane provode sjedeći u jaknama u hladnim i neuslovnim učionicama. Sve se to odrazilo na njihovo zdravlje - rekla je Vasilićeva.

Ona je istakla da su i ranije imali problem sa grijanjem.

- Lani je zbog kvara s mreže isključen jedan kotao, a u rješavanju problema pomogli su nam vrtić i opština - rekla je Vasilićeva.

Da li će i ovaj put opština pomoći školi, juče nismo uspjeli da saznamo jer su nam samo kratko odgovorili da je načelnik na sastanku. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da su upoznati sa problemom u OŠ "Jovan Dučić".

- U saradnji sa rukovodstvom škole nastojimo da što prije učenicima obezbijedimo grijanje - rekli su u ministarstvu.

U ministarstvu su ranije istakli da je Vlada Srpske za grijanje osnovnih škola u RS obezbijedila 5,5 miliona KM, a za sanaciju grejnih sistema izdvojeno je 380.000 KM.

Područna odjeljenja

Direktor OŠ "Jovan Dučić" u Šekovićima Milica Vasilić ističe da se učenici u dvjema područnim školama griju pomoću peći na drva.

- Ovo drva što sada imamo svakako neće biti dovoljno do kraja grejne sezone, ali smo trenutno u postupku nabavke još drva kako bi učionice bile tople - rekla je Vasilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana