U Skupštini opštine Gradiška dva predsjednika, a nijedan ne radi

Milan Vujić
U Skupštini opštine Gradiška dva predsjednika, a nijedan ne radi

Gradiška - Radislav Dončić je obmanuo javnost tvrdnjama da je Okružni sud Banjaluka odlučio da je on predsjednik lokalnog parlamenta, jer odluku o tome ne donosi sud, nego odbornici.

Ovo je u petak istakao Uroš Grahovac, kojeg je nova skupštinska većina izabrala za predsjednika Skupštine opštine (SO) Gradiška. On je rekao da Okružni sud u Banjaluci, odbacujući tužbu Pravobranilaštva RS, nije donosio odluke o pitanju legalnosti vanredne sjednice SO od 23. februara i akata donesenih na njoj, a samim tim nije ni odlučivao ko je predsjednik SO Gradiška.

Grahovac smatra da je sud odbacio tužbu samo iz formalnih razloga jer tužba Pravobranilaštva RS nije uređena na način kako je to navodno tražio Vrhovni sud RS.

- Jedini legitimno izabrani predsjednik sam ja, a sva akta donesena na sjednici 23. februara su legalna i zakonita, i to nije osporio nijedan sud - naglasio je Grahovac.

On smatra da je najveći krivac za blokadu parlamenta načelnik opštine Zoran Latinović.

- Latinović će morati krivično da odgovara, jer ne želi da sarađuje sa legitimnom skupštinskom većinom i predsjednikom SO. Skupštinska većina je stabilna, a ukoliko oni misle da imaju većinu, neka je sazovu, a ne da se pravdaju kako sad nemaju ni pečata, jer je i on na sudu - naglasio je Grahovac i dodao da se pečat Skupštine "ne nosi po džepovima kako je to činio Dončić".

S druge strane, Dončić tvrdi da je on predsjednik Skupštine, ali uprkos tome ne može da sazove sjednicu jer nema pečata.

- Prvobitni pečat SO Gradiška proglašen je nevažećim u "Službenom glasniku RS", te je naknadno izrađen novi koji se nalazi kod Grahovca. Slučaj je prijavljen sudskim organima i dok se ne riješi, teško da se može sazvati sjednica - kaže Dončić.

On najavljuje da će pokušati uz pomoć Latinovića da okupi odbornike i deblokira rad lokalnog parlamenta kako bi se usvojio jedan od najbitnijih dokumenata - budžet.

- Signali sa terena govore da bi u narednom periodu mogao preovladati razum kod pojedinih odbornika - kaže Dončić.

U seriji presuda, u Gradišci i dalje, i pored jasno definisane skupštinske većine od 17 odbornika SNSD-a, DNS-a i Izvornog SDS-a, zakonodavna vlast nije profunkcionisala. Blokada lokalnog parlamenta punih deset mjeseci uzima danak, a najveću cijenu plaćaju građani i investitori. Situaciju su dodatno zakomplikovale odluke Vrhovnog suda RS, a zatim Osnovnog suda Gradiška i Okružnog suda Banjaluka.

Okružni sud Banjaluka je 21. maja naložio Dončiću da Grahovcu preda na upotrebu prostorije, skupštinsku dokumentaciju i arhivu, što je on izbjegavao, nakon čega je 5. avgusta uz asistenciju sudske policije suda u Gradišci Grahovac uveden u prostorije SO.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara rukovodstvo parlamenta, načelnike odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština, kao i njihove upravne odbore. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, ISDS i Narodna stranka "Radom za boljitak", dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om, NS-om i SP-om prešao u opoziciju.

Sudske odluke

21. maja Okružni sud Banjaluka naložio privremene mjere

21. jula Vrhovni sud RS vratio na ponovno odlučivanje

5. avgusta Osnovni sud Gradiška uveo Grahovca

1. oktobra Osnovni sud Gradiška prihvata kontraizvršenje

12. oktobra Okružni sud odbacio tužbu Pravobranilaštva RS zbog neurednosti tužbe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana