Štrajkom traži posao, a dobio pare za osnivanje firme

Marijana Miljić
Štrajkom traži posao, a dobio pare za osnivanje firme

Banjaluka - Njegoš Tomić iz Višegrada, koji osam dana štrajkuje glađu u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" tvrdeći da godinama ne može pronaći posao, dobio je prošle godine subvenciju u iznosu od 5.600 KM od Zavoda za zapošljavanja RS za pokretanje sopstvenog biznisa.

Tomić, čiji je otac poginuo u proteklom ratu kao pripadnik Vojske RS, potpisao je 7. septembra 2015. godine ugovor sa Zavodom za zapošljavanje kojim mu je odobrena subvencija u okviru projekta samozapošljavanja djece poginulih boraca. Na osnovu tog ugovora odobreno mu je 8.000 maraka poslije čega je Tomić osnovao poljoprivredno gazdinstvo "Njegoš". Zavod za zapošljavanje mu je do sada kao podsticaj za samozapošljavanje i pokretanje proizvodnje isplatio 5.600, a preostalih 2.400 maraka trebalo je da dobije nakon kontrole da li je novac namjenski utrošen.

Tomić se u međuvremenu pojavio u Banjaluci gdje je započeo štrajk glađu tvrdeći da ne može da pronađe posao i da niko ne želi da mu pomogne iako je dijete poginulog borca. On je juče potvrdio da je potpisao ugovor sa Zavodom za zapošljavanje za projekat samozapošljavanja djece poginulih boraca i da je dobio većinu novca, ali i da ga je potrošio nenamjenski.

- Do sada sam dobio oko 5.000 maraka i taj novac sam utrošio za vraćanje starih dugova. Nisam uspio da vratim ni sva dugovanja koja su se gomilala godinama - kazao je Tomić.

On je priznao da je poljoprivredno gazdinstvo osnovao kako bi dobio novac i da ono nije zaživjelo, te da postoji samo na papiru.

- Ja sam dobio iznos od jedne plate ministra. Sa tim novcem nikako ne mogu da riješim svoje probleme i da se zaposlim. Spreman sam da RS vratim 5.000 maraka ukoliko će mi vlast pronaći posao - kazao je Tomić i dodao da ostaje u parku "Mladen Stojanović" dok ne bude riješen problem njegovog zapošljavanja.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da su sa Tomićem 7. septembra 2015. godine potpisali ugovor o subvencionisanju programa samozapošljavanja djece poginulih boraca.

- Tomiću je do sada isplaćeno 5.600 maraka. Ostatak novca trebalo je da mu bude isplaćen nakon kontrole da li je novac namjenski trošen i da li su izmirena dugovanja prema Poreskoj upravi RS - kazao je Vujičić i dodao da novac koji je Tomiću dodijeljen nije smio biti trošen mimo projekta, odnosno trebalo je da bude utrošen za njegovo samozapošljavanje i rad gazdinstva "Njegoš".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović posjetio je u utorak Tomića u parku "Mladen Stojanović" i pozvao ga da prekine štrajk glađu.

- Zamolio sam Njegoša da prekine štrajk glađu i da ne iscrpljuje sebe, jer je to, prije svega, štetno po njegovo zdravlje - rekao je Savanović navodeći da zapošljavanje boračkih kategorija treba da bude rješavano sistematski.

Politička zloupotreba

Pojedini političari pokušali su da prikupe jeftine poene posjećujući Njegoša Tomića.

U parku su bili predsjednik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo, predsjednik Narodne partije Mirko Banjac i lider Srpske alternative Tihomir Gligorić čija se stranka utopila u PDP, a on postao član Glavnog odbora. Tomić je kazao da su mu svi nudili hranu, vodu i higijenska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana