Stambeno-poslovni kompleks niče u Doboju: Grade 3.500 stanova, školu i vrtić

Dijana Dujić
Stambeno-poslovni kompleks niče u Doboju: Grade 3.500 stanova, školu i vrtić

Doboj - Skoro 3.500 stanova, poslovni prostori i brojni javni i društveni sadržaji biće izgrađeni na 54 hektara površine u Doboju.

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa predviđena je između ulica Jug Bogdana, Cara Dušana, Nikole Tesle i takozvanog Sforovog puta, a za stambene i poslovene prostore obezbijeđeno je oko 4.200 metara kvadratnih površina.

Regulacioni plan "Srednjoškolski centar - Usora" usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine grada.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Milan Ćorić rekao je da su novi regulacioni planovi, kao i izmjene dijelova regulacionih planova urađeni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju RS i prema Pravilniku o načinu izrade, sadržaju i formiranju dokumenata prostornog uređenja za svaki plan Gradske skupštine.

On je objasnio na kojoj parceli je predviđena gradnja 3.490 stanova za potrebe između 12.000 i 12.500 stanovnika. Dodao je da je predviđena i izgradnja poslovnih prostora na 63.100 metara kvadratnih te da je 3.500 kvadrata namijenjeno za javne i društvene sadržaje, dok 700 metara kvadratnih ostaje za ostale sadržaje.

- Planirana je i izgradnja škole, tržnice, javne garaže, vrtića, sportskih terena, kao i potrebne infrastrukture - izjavio je Ćorić.

Iako su podržali izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, predstavnici opozicije su tražili dodatno objašnjenje i zahtijevali su da odbornicima budu dostavljene skice da bi znali o kojoj je parceli riječ i šta će na njoj biti sagrađeno.

- Nameće se zaključak da za ono što je čisto i regularno vlast dostavi skice, a za ono što "muljaju" skica nema - kazala je predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić.

Odbornik SP-a Srđan Todorović složio se da je potrebno dodatno objašnjenje za svaku izmjenu regulacionog plana da bi znali o čemu je riječ i da li je gradnja u interesu građana ili nije.

- Svakako podržavam izgradnju i drago mi je da se grad širi tamo gdje treba. Nažalost, to sa druge strane znači da su iscrpljene sve zelene površine i dječija igrališta u gradu - rekao je Todorović. Odbornik NDP-a Sretko Đurković kaže da namjere o izgradnji stanova i poslovnih prostora pokazuju da investitori idu tamo gdje ima perspektive i gdje se može računati na zaradu.

Na posljednjoj sjednici dobojskog parlamenta odbornici su glasali za 14 tačaka, koje su se odnosile na izmjene regulacionih planova. Među njima usvojen je regulacioni plan "Bare", koji predviđa izgradnju 134 stambene jedinice za smještaj izbjeglih i raseljenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana