Srebrenica: Izgradnja objekata počinje krajem maja

Krstina Ćirković
Srebrenica: Izgradnja objekata počinje krajem maja

Srebrenica - Realizacija jednog od četiri planirana projekta u Srebrenici, koje će finansirati Vlada Srbije, počeće krajem maja, a projektante treba izabrati što prije.

Ovo je rečeno u petak u Srebrenici, poslije sastanka članova Operativnog tima Vlade Srbije i rukovodstva ove opštine.

Riječ je o tri miliona evra, koje je za realizaciju nekoliko projekata u srebreničkoj opštini obećao premijer Srbije Aleksandar Vučić na investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, početkom novembra prošle godine.

Savjetnik potpredsjednika Vlade Srbije Rade Obradović rekao je da su u Srebrenicu stigle tri grupe inženjera arhitekture i građevinarstva da bi sagledali stanje na lokacijama gdje će biti realizovani planirani projekti.

- Stručnjaci će obaviti analize na terenu, a saglasili smo se da odmah bude raspisan tender za izbor projektanata, da bi bila pripremljena kvalitetna projektna dokumentacija - rekao je Obradović.

Konstatujući da će najviše vremena oduzeti sprovođenje tenderske procedure, on je rekao da će se, u saradnji sa UNDP-om, pokušati skratiti te procedure, da bi se u ovoj godini završilo što više radova.

- Vlada Srbije je obezbijedila novac i da postoji projektna dokumentacija, mogla bi odmah početi izgradnja objekata - rekao je Obradović.

Načelnik opštine Ćamil Duraković je kazao da su usaglašeni projekti i da je u petak organizovan prvi tehnički dogovor o pripremama za njihovu realizaciju.

On je naveo da će novcem Vlade Srbije biti rekonstruisana glavna saobraćajnica i izgrađen trotoar kroz Srebrenicu, zatim izgrađeno obdanište i jedna proizvodna hala u industrijskoj zoni Potočari, te most s pristupnom saobraćajnicom na zalivu jezera Perućac.

Duraković je najavio da će lokalnoj skupštini uskoro biti dostavljen operativni plan realizacije dva miliona evra koje je uplatila Vlada Srbije, te po dva obećana miliona koja su za Srebrenicu planirali Vlada Srpske i Savjet ministara BiH.

On je rekao da najveći dio novca opština želi da usmjeri na izgradnju puteva, mostova i druge infrastrukture, te proizvodnih hala, da bi bili stvoreni preduslovi za dalja ulaganja u otvaranje prerađivačkih i proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje radnika.

Predsjednik srebreničke Skupštine Miloš Milovanović izrazio je zahvalnost donatorima i ocijenio da će se nakon realizacije predviđenih projekata mnogo bolje živjeti i da će biti manje nezaposlenih u ovoj opštini.

Članovi Operativnog tima iz Beograda obišli su i snimili lokalitete na području Srebrenice, na kojima je predviđena gradnja objekata. Poručili su da će biti u stalnom kontaktu da bi što kvalitetnije bili obavljeni zadaci i izgrađeni objekti kojima Srbija želi da pomogne Srebrenici u stvaranju boljeg života za sve njene stanovnike.

Izvođači radova

Rade Obradović je rekao da će na međunarodnom tenderu biti izabrani najkvalitetniji dokazani izvođači radova i predviđena višestruka kontrola, da bi se gradnja obavljala po najsavremenijim standardima i održavanje tih objekata bilo što jeftinije.

Planirani projekti

Rekonstrukcija glavne saobraćajnice i izgradnja trotoara

Izgradnja obdaništa

Izgradnja proizvodne hale u industrijskoj zoni Potočari,

Izgradnja mosta s pristupnom saobraćajnicom kod jezera Perućac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana