Srebrenica: Besplatan endokrinološki pregled dijabetičara

Srna
Srebrenica: Besplatan endokrinološki pregled dijabetičara

Srebrenica - Srebrenički Dom zdravlja organizovao je danas besplatno mjerenje tromjesečnog šećera i endrokrinološki pregled 20 dijabetičara iz ovog mjesta, članova Udruženja dijabetičara koji ne koriste inzulinsku terapiju.

Aparat i trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi donirala je farmaceutska kompanija "Novo-nordisk" koja je i ranije donirala srebreničkom Udruženju dijabetičara aparate za kontrolu nivoa šećera u krvi.


Nakon mjerenja tromjesečnog šećera pacijentima je omogućen i endrokrinološki pregled.

Endokrinolog Nataša Ivanović, na osnovu današnjeg nalaza i pregleda, nekim pacijentima je odredila novu terapiju ili djelimično izmijenila dosadašnju, te dala određene savjete o načinu ishrane i neophodnosti fizičke aktivnosti da bi pacijenti održavali nivo šećera u organizmu u dozvoljenim granicama.

Ona je rekla da je ovo veoma korisna akcija za dijabetičare jer, osim pregleda i određivanja ili izmjene postojeće terapije, utiče i na podizanje svijesti oboljelih o značaju redovnog kontrolisanja da bi se nivo šećera održavao u dozvoljenim granicama i spriječile posljedice koje ta bolest može izazvati.

Ivanovićeva je pozdravila inicijativu i aktivnosti srebreničkog Udruženja dijabetičara.

Predstavnik "Novo-nordiska" Salih Valjevac rekao je da mnogi dijabetičari iz ove opštine nemaju mogućnost da redovno kontrolišu nivo šećera u krvi i zbog toga su odlučili da pomognu ovu akciju i poklone aparat i trakice za današnju akciju, što će činiti i ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana