Srbac: Propao plan koalicije, Rakić ostao uz SNSD

Anita Janković
Srbac: Propao plan koalicije, Rakić ostao uz SNSD

Srbac - Koalicija okupljena oko načelnika Srpca Drage Ćirića nije uspjela da obezbijedi novu skupštinsku većinu nakon što se na sastanak koalicionih partnera, koji su formirali vlast nakon posljednjih lokalnih izbora, nije odazvao odbornik DNS-a Ljubo Rakić.

Rakić je time potvrdio ranije navode da neće prisustvovati ovom sastanku, jer je potpisao sporazum o zajedničkom djelovanju sa SNSD-om i zajedno čine skupštinsku većinu od 13 odbornika nasuprot koaliciji SDS-a, NDP-a, PDP-a i SP-a, koji imaju 12 odbornika.

- Dobili smo usmenu potvrdu od Ljube Rakića da će nam se pridružiti u dogovorima i ne znam zbog čega se nije pojavio. I pored toga, naše četiri partije su se složile da će prevazići nesuglasice i nastaviti zajedničko djelovanje. Naš idući potez će biti da kontaktiramo sa nekim od odbornika SNSD-a, koji bi prihvatili ulazak u koaliciju - rekao je organizator sastanka i odbornik SP-a Zoran Đukić.

Đukić je smijenjen 9. aprila sa funkcije predsjednika Skupštine opštine, ali od tada odbija da se povuče sa dužnosti i pored tri pokušaja, koje su zakazali novoizabrani predsjednik Goran Gavranović i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Umjesto toga, on pokušava da oživi staru koaliciju i ponovo uzme konce u svoje ruke, jer smatra da ni SNSD nema obezbijeđenu skupštinsku većinu, budući da je prema njegovim riječima, odbornik Ljubo Rakić nepredvidiv.

- Rakić je imao svoje uslove zbog kojih je ušao u priču sa SNSD-om, ali mu to nije ispunjeno i on se, prema mojim informacijama, trenutno ponaša kao nezavisni odbornik - smatra Đukić.

On ističe da će SDS, NDP, PDP i SP do kraja godine potpisati protokol o zajedničkom nastupu u političkoj kampanji za predstojeće lokalne izbore po uzoru na Savez za promjene.

- Naša obaveza prije toga će biti da pokušamo obezbijediti većinu koja će odblokirati rad parlamenta i usvojiti budžet i osnove ekonomske politike kako ne bi došlo do paralize rada lokalne uprave i društvenog života u opštini - rekao je Đukić.

Odbornik DNS-a Ljubo Rakić kaže da su neistiniti navodi Zorana Đukića te da on nikada nije potvrdio dolazak na sastanak i pridruživanje koaliciji okupljenoj oko Ćirića.

- To su laži. Nikada nisam rekao da ću im se priključiti. DNS je bio u koaliciji s njima, ali zbog nebrige o opštini i građanstvu smo istupili i pridružili se SNSD-u, jer smo željeli pokrenuti nešto nabolje u Srpcu - rekao je Rakić.

On je istakao da je imao dogovor sa SNSD-om u vezi sa određenim funkcijama kad se preuzme vlast, ali budući da vlada manjina nad većinom, ostali su bez ičega, zbog čega je opštinski odbor stranke doveden do gašenja.

- Po starom koalicionom dogovoru DNS-u je pripalo preduzeće "Vodovod", ali nas je Ćirić stalno ucjenjivao, što je rezultovalo prelaskom 17 naših članova u SP. Tim je DNS u Srpcu praktično srozan i iako smo izgubili mnogo ušavši u koaliciju sa SNSD-om, ne mislimo se ponovo priključiti načelniku taman kad bismo kopali ili radili najteže poslove. Ostaćemo dosljedni - kaže Rakić.

Dodaje da bi SNSD iz moralnih razloga trebalo da pomogne DNS-u da se ne raspadnu u potpunosti, kako bi mogli jaki ući u kapanju za izbore 2016.

- SNSD će imati moju ruku u skupštinskom glasanju do kraja ovog mandata, ali mislim da treba da imaju političkog sluha za nas, jer im trebamo na sljedećim izborima - pojašnjava Rakić.

Svi htjeli sa SNSD-om

Proteklih mjeseci gotovo sve partije iz opozicionog bloka vodile su pregovore sa SNSD-om o priključenju njihovom odborničkom klubu. Među njima je najkonkretniji bio SDS, koji je otpao zbog prevelikih apetita a ponuda novoformiranog SP-a, koji predvodi načelnik Drago Ćirić, je odmah odbijena.

U posljednjih nekoliko sedmica interesovanje je pokazao i NDP, a jedina partija koja nije željela u kombinacije sa SNSD-om je bio PDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana