Srbac: Krnja koalicija hoće da vlada

Milijana Latinović
Srbac: Krnja koalicija hoće da vlada

Srbac - Koalicija okupljena oko načelnika Srpca Drage Ćirića pokušaće još jednom da zbije redove i obnovi koalicioni sporazum, koji je potpisan nakon preuzimanja vlasti u Srpcu prije tri godine.

To potvrđuje poziv na zajednički sastanak, koji je smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Srbac Zoran Đukić iz SP-a uputio svim koalicionim partnerima. Sastanak će biti održan danas, a "Glas Srpske" saznaje da su pozvani predstavnici NDP-a, PDP-a, SDS-a, DNS-a i SP-a.

- Imamo potvrde predstavnika ovih partija da će se odazvati, a ukoliko postignemo dogovor, odmah ćemo sazvati sjednicu Skupštine, koja je u blokadi od aprila ove godine te potpisati novi koalicioni sporazum - rekao je Đukić.

Ova koalicija je prestala da funkcioniše još prije godinu kada je iz njenih redova prvo istupio SDS, koji je bio nezadovoljan neracionalnim trošenjem novca iz opštinskog budžeta.

Pregovore sa SNSD-om o formiranju nove skupštinske većine nakon toga su počele i druge partije iz ove koalicije. To je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o saradnji između SNSD-a i DNS-a, koji imaju 13 od ukupno 25 odbornika u srbačkom parlamentu.

- Pokušali smo desetak puta u posljednjih nekoliko mjeseci da oživimo staru koaliciju, ali nije bilo uspjeha. Ovih dana smo imali neformalne razgovore sa nekadašnjim koalicionim partnerima i svi su pokazali želju da dođu na razgovor. Ako se dogovorimo, novi sporazum će biti potpisan na period od godinu, odnosno do narednih lokalnih izbora - istakao je Đukić.

Odbornik DNS-a Ljubo Rakić potvrdio je da je ova stranka dobila poziv bivšeg predsjednika Skupštine za sastanak na kojem bi se pokušala oživjeti stara koalicija. Rakić je istakao da pozdravlja svaki pokušaj da bude odblokiran rad Skupštine, ali da DNS najvjerovatnije neće biti dio stare koalicije.

- DNS će prije sastanka članova stare koalicije imati predsjedništvo na kojem ćemo zvanično zauzeti stav o tome kako dalje. Sve upućuje na to da nećemo ići na taj sastanak, jer mi smo sada u koaliciji sa SNSD-om i prema svim pitanjima nastupamo zajednički - istakao je Rakić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor rekao je da prvi put čuje za sastanak stare koalicije.

- Kada bi i uspjeli organizovati sastanak, njihov neuspjeh je zagarantovan u svakoj varijanti - rekao je Čavor i dodao da nema informaciju da je većina na vlasti ugrožena.

Kriza zakonodavne vlasti u Srpcu, zbog osporavanja nove skupštinske većine od još aktuelne stare vlasti, traje gotovo šest mjeseci. Čak tri pokušaja primopredaje dužnosti između smijenjenog predsjednika SO Zorana Đukića i novoizabranog Gorana Gavranovića (SNSD-DNS) uprkos prisustvu predstavnika resornog ministarstva nisu uspjele. Đukić je rekao da će zatražiti sudsku zaštitu, a Gavranović čeka odluku vrhovnog suda.

Bojkot svečanosti

Zoran Đukić kaže da je razočaran odnosom odbornika prema Danu i krsnoj slavi opštine Srbac, jer su potpuno zakazali nedolaskom na ovu svečanost.

Iako je iz Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a najavljeno da neće prisustvovati ovim manifestacijama, jer ne priznaju smijenjenu vlast, na akademiju nije došla ni trećina odbornika koji podržavaju načelnika Dragu Ćirića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana