Srbac: Isplata novca bez dozvole Skupštine

Danijela Stokanić
Srbac: Isplata novca bez dozvole Skupštine

Srbac - Načelnik Srpca Drago Ćirić planira da isplati podsticaje za poljoprivrednike i raspiše konkurs za studentske stipendije bez skupštinskih odluka i po cijenu da zbog toga krivično odgovara jer, zbog blokade parlamenta koja traje već godinu, te dvije kategorije najviše trpe.

Ćirić ističe da sa pravnicima razmatra na koji način bi se mogle zaobići skupštinske odluke i dodaje da je nedavno i opština Gradiška raspisala konkurs za stipendije, iako je i njihova skupština već duže vrijeme u blokadi.

Srbački studenti zbog političkih previranja već drugu akademsku godinu zaredom nemaju stipendije, a oštećeni su i poljoprivrednici, kojima opština duguje oko 40.000 maraka za podsticaje.

- Zbog blokade ne smiju da trpe najugroženije kategorije, a to su studenti, đaci, borci i radnici. Neka sad malo trpi i gospoda iz Skupštine - naglasio je Ćirić.

Dodaje da će se potruditi da nabavi najmanje 30.000 sadnica maline za voćare, jer je malinarstvo u posljednje vrijeme sve popularnije u srbačkoj opštini. Za to je potrebno izdvojiti 30.000 maraka, od čega bi učešće građana bilo 10.000, a 20.000 bi bilo izdvojeno iz budžeta opštine.

Ni ta investicija nije moguća bez skupštinske odluke, ali Ćirić kaže da je spreman da i zbog toga snosi odgovornost ako bude bilo potrebno, jer razvoj poljoprivrede ne smije trpjeti zbog politike.

S obzirom na to da nije usvojen budžet za 2016. godinu, kao ni odluka o privremenom finansiranju, na snazi je operativni plan finansiranja do kraja marta. Ćirić dodaje da se, osim isplata za studente i poljoprivrednike, sve druge obaveze i pored toga redovno izvršavaju.

U srbačkom SNSD-u smatraju da se novac ne smije trošiti mimo znanja odbornika, što je već postala praksa u toj lokalnoj zajednici. Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor istakao je da odluke načelnika Ćirića nisu u redu i da ih ne može donositi bez Skupštine, jer je to dužnost parlamenta.

- Niko nas o tome nije obavijestio. Isplata podsticaja i raspisivanje konkursa za studentske stipendije bez skupštinskih odluka su suprotni zakonu. Postavlja se pitanje o kom iznosu se uopšte radi i ko je odlučio o tom iznosu - rekao je Čavor. Prema njegovim riječima, za raspisivanje konkursa za stipendije treba da bude formirana komisija, a to čini Skupština.

- I mi smo za to da se poljoprivrednicima, studentima i drugima isplati novac, ali ćemo tražiti da sve to prođe skupštinsku proceduru - rekao je Čavor.

Vanredna sjednica

Vanredna skupština je najavljena krajem marta, kad je i posljednji rok za njeno održavanje.

Na dnevnom redu će se naći smjena predsjednika Skupštine, sekretara i opoziv načelnika.

- Svi pričaju o budžetu, a on tek šesta tačka dnevnog reda. Prva tačka je smjena predsjednika, pa sekretara, pa moj opoziv. U suštini, tema te skupštine neće biti budžet nego politika - rekao je načelnik Drago Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana